Ohita navigaatio

Tiedätkö, miten panda tai hevonen matkustaa lentokoneessa? Näin toimii suurten eläinten lentokuljetus

Artikkeli julkaistu
02.10.2018 klo 09:00
Pyry-panda Ähtäri Zoo
Ihmisiä & Ilmailua
Kaiken kokoiset eläimet ansaitsevat turvallisen ja mukavan lentomatkan – oli kyse sitten eläintarhaeläimistä, kilpahevosista tai eksoottisista lemmikeistä.

Lentokuljetus on tehokas tapa kuljettaa eläimiä pitkien matkojen päähän. Eläinkuljetukset on luonnollisesti valmisteltava huolella, jotta kyyti sujuu turvallisesti, ja eläin voi hyvin koko matkan ajan.

Eläinkuljetuksia hoitavat logistiikkayritykset kuten DHL, jolla on tarkoitusta palveleva maailmanlaajuinen verkosto. DHL Global Forwarding (Finland) Oy:n lentorahtijohtaja Tuomas Kansikas kertoo, että yhtiölle on kertynyt tästä erityispalvelusta laajalti kokemusta.

– Tähän mennessä suurin eläinten kuljetusprojektimme Suomessa on ollut Pyry- ja Lumi-pandojen muutto Kiinan Chengdusta Ähtärin eläinpuistoon, Kansikas sanoo.

Hänen mukaansa DHL Global Forwarding (Belgium) on myös kuljettanut pandoja joitain vuosia sitten Chengdusta Brysseliin.

DHL onkin kuljettanut kuluneen kahden vuoden aikana sujuvasti ja turvallisesti yhteensä 21 uhanalaisen lajin edustajia, kuten tiikereitä, sarvikuonoja ja gorilloja. Usein eläimet ovat matkalla eläintarhoihin ympäri maailman, mutta vielä tyypillisempää on kilpahevosten kuljettaminen.

Yhteistyötä eläinlääkärien kanssa

– Jokainen kuljetettava eläin on omanlaisensa tapaus. Tärkeintä on yhteistyö eläinlääkäreiden kanssa, sillä eläinten hyvinvoinnin asiantuntijoina he tietävät parhaiten, miten eläin voi, ja millaiset olot se tarvitsee kuljetuksen aikana, Kansikas sanoo.

– Kunnioitamme eläinlääkäreiden näkemyksiä ja toimimme niiden mukaisesti.

Monesti eläin kuljetetaan tarkoitusta varten buukatulla charterlennolla. Koska eläinten terveys ja hyvinvointi on kuljetusten lähtökohta, on käytössä vain sellaisia kuljetuslaatikoita ja -kontteja, jotka noudattavat ilmakuljetusliitto IATA:n antamia elävien eläinten kuljettamista koskevia kansainvälisiä säädöksiä.

– Meille on tärkeintä varmistaa, että eläimellä on hyvä, vakaa matkustusympäristö. Siksi teemme läheistä yhteistyötä eläintarhojen ja kumppaneiden kanssa, Kansikas jatkaa.

Pandat matkustivat lämpötilasäädellyissä rekoissa

Lentojärjestelyjen lisäksi DHL ja vastaavanlaiset yritykset saattavat järjestää myös reitin maakuljetusta vaativat osuudet. Kansikas muistelee, miten tiimityön avulla pandat saatiin siirrettyä Ähtäriin mahdollisimman sulavasti.

– Lentokoneen laskeuduttua Helsinki-Vantaalle Ähtärin eläinpuiston eläinlääkärit varmistivat ensin, että pandat voivat hyvin, ja sitten tullivirkailijat tarkastivat niiden asiakirjat. Tämän jälkeen karhut lastattiin lämpötilasäädeltyyn rekkaamme, jonka lämpösensorien ja kameroiden avulla saatoimme pitää pandojen vointia silmällä reaaliaikaisesti, hän kertoo.

Panda

Eläinlääkärit ajoivat pandoja kuljettavan rekan perässä, ja koko saattuetta johti poliisi. Mukana ajoivat myös vararekka sekä ajoneuvo, josta käsin valvottiin, että rekan lämpötila pysyy pandoille sopivana.

– Mielestämme oli eläinten kannalta paras vaihtoehto, että olimme vastuussa sekä lento- että maakuljetuksesta. Usein tällainen projekti on selkeämpi, kun koko kuljetusketju on yhden toimijan hallussa, sanoo Kansikas.

Tärkeintä on eläimen hyvinvointi

Asiakkaan tarpeen vaatiessa kuljetusyritykset tarjoavat myös muita palveluita, kuten vakuutuksia. Eläinten karanteenit järjestetään kunkin maan vaatimusten mukaan, ja karanteenin organisoi usein asiakas itse.

– Vastaavat projektit ovat meille erittäin kiinnostavia, ja tarjoamme asiantuntemustamme asiakkaiden käyttöön mieluusti. Riippumatta siitä, mikä on roolimme eläimen kuljettamisessa lentäen tai maanteitse, huolehdimme aina, että eläin on turvassa ja voi hyvin, Kansikas toteaa.

Pääkuva: Ähtäri Zoo

Kissan kanssa lentokoneessa

Lue, miten lemmikkieläimiä tai opaskoiria kuljetetaan lentokoneessa