Ohita navigaatio

Ennätysten vuosi 2018 – Helsinki-Vantaalla 20 miljoonaa rikki ja lentoasemien matkustajamäärät kohosivat 10 prosenttia

Artikkeli julkaistu
11.01.2019 klo 10:58
Laskeutuva lentokone taivaalla.
Yritys
Finavia palveli lentoasemillaan lähes 25 miljoonaa matkustajaa vuonna 2018. Helsinki-Vantaalla rikottiin ensimmäistä kertaa 20 miljoonan matkustajan raja. Lapissa on ollut käynnissä jo kolmas supertalvi putkeen, ja matkustajamäärät kasvoivat lähes 9 prosenttia edellisvuodesta.

Finavian lentoasemien matkustajamäärät kasvoivat vuoteen 2017 verrattuna kaiken kaikkiaan 10,1 prosenttia. Kasvu heijastelee lentoliikenteen hyvää vuotta, Suomen vetovoimaisuutta ja Helsinki-Vantaan yhä tärkeämpää asemaa lentoliikenteen merkittävänä solmukohtana Aasian ja Euroopan välissä.

– Olemme rikkoneet jälleen ennätyksiä niin Helsinki-Vantaalla kuin maakunta-asemillakin. Teemme omalta osaltamme parhaamme varmistaaksemme lentoliikenteen vastuullisen ja kestävän kasvun. Helsinki-Vantaan lentoasema on ollut hiilineutraali vuodesta 2017 ja myös Lapin lentoasemat ovat matkalla kohti nollapäästöjä. Tavoitteenamme on tehdä kaikista lentoasemistamme hiilineutraaleja vuoteen 2020 mennessä, sanoo reittikehityksestä ja Helsinki-Vantaan lentoasemasta vastaava johtaja Joni Sundelin Finavialta.

Helsinki-Vantaan lentoasemalle matkustajia tilastoitiin vuonna 2018 yhteensä 20 848 838. Suomen suurimman lentoaseman matkustajamäärä kasvoi 10,4 prosenttia. Isoin lisäys (+10,7 %) tuli kansainvälisestä liikenteestä.

Suosituimmat Euroopan matkakohteet reittiliikenteessä olivat Ruotsi, Saksa, Espanja ja Iso-Britannia. Näistä etenkin Espanja kasvatti suosiotaan matkustajamäärän kasvaessa yli 230 000 matkustajalla (+ 19,2 %). Myös Venäjän liikenne kasvoi lähes 120 000 matkustajalla edellisvuodesta (+ 30,5 %). Kansainvälisen reittiliikenteen matkustajien määrä nousi 10,8 prosenttia. Kaukolennoilla eniten matkustajia lensi Japaniin, Kiinaan, Thaimaahan ja Yhdysvaltoihin.

Finaviassa tehdään lujasti töitä uusien reittien avaamiseksi ja uusien lentoyhtiöiden saamiseksi Suomeen. Useat lentoyhtiöt tihensivät vuorojen määrää tuntuvasti ja paransivat yhteyksiään. Helsinki-Vantaalla aloitti myös kokonaan uusia kansainvälisiä lentoyhtiöitä, kun FlyDubai aloitti päivittäisen reittiliikenteen Dubaista Helsinkiin ja Pobeda avasi Moskovan-reitin.

Myös maakuntalentoasemien reittitarjonta kasvoi vuonna 2018. SAS avasi suoran yhteyden Tampereelta Malagaan ja Oulusta Tukholmaan. Wizz Air aloitti lennot Turusta Kaunasiin ja EasyJet käynnisti reitin Lontoon Gatwickista Rovaniemelle.

Loppuvuosi oli vilkas pohjoisen kentillä

Helsinki-Vantaan jälkeen merkittävimmät matkustajamäärien kasvut nähtiin jälleen Finavian pohjoisen kentillä. Lapin lentoasemilla palveltiin viime vuonna lähes 1,5 miljoonaa matkustajaa, ja matkustajamäärät kasvoivat viime vuonna yhteensä 8,6 prosenttia. Joulukuussa Lapin lentoasemien kautta kulki yli 370 000 matkustajaa.

Rovaniemen lentoaseman matkustajamäärä kohosi 11,2 prosenttia ja Oulun 18,8 prosenttia verrattuna edellisvuoteen. Suuria kasvulukuja nähtiin myös Ivalon ja Kuusamon lentoasemilla. Ivalossa matkustajamäärä kasvoi 15,1 prosenttia ja Kuusamossa kasvua oli huimat 29,4 prosenttia.

Lisäksi Oulun lentoasemalla päästiin jo kolmatta kertaa yli miljoonan matkustajan rajan.

Lapin lentoasemien kehittäminen jatkuu edelleen. Finavialla on käynnissä 55 miljoonan euron investointiohjelma Lapin lentoasemilla. Rovaniemen, Kittilän ja Ivalon lentoasemille tehdään tuntuvat laajennukset ja palveluja lisätään vastaamaan voimakkaasti kasvavia matkustajamääriä.

Pohjoisen suosituissa hiihtolomakohteissa on odotettavissa hyvää kasvua myös alkuvuonna. Edellisvuoteen verrattuna esimerkiksi Kuusamon lentoasemalle odotetaan tammi-maaliskuun tilauslentojen määriin jopa yli 35 prosentin kasvua ja Kittilän lentoasemalle 18 prosentin kasvua.

Kolmasosa Helsinki-Vantaan lähtevistä matkustajista oli vaihtomatkustajia

Vuonna 2018 Helsinki-Vantaan matkustajista 85,8 prosenttia lensi kansainvälisessä lentoliikenteessä ja 14,2 prosenttia kotimaan liikenteessä. Eniten kasvoi kansainvälisten vaihtomatkustajien määrä (+ 22,3 %). Vuonna 2018 vaihtomatkustajien osuus lähtevistä matkustajista Helsinki-Vantaalla oli 35,5 prosenttia. Yli 3,7 miljoonaa Helsinki-Vantaan matkustajaa jatkoi matkaansa lentäen.

- Helsinki-Vantaan lentoasema on erittäin tärkeä lentoliikenteen solmukohta Pohjois-Euroopassa, erityisesti aasialaismatkustajille. Tämä näkyy jälleen kasvaneessa vaihtomatkustajien määrässä. Odotetusti rikoimme Helsinki-Vantaan maagisen 20 miljoonan matkustajan rajan ja pääsimme erittäin lähelle 21 miljoonaa, Sundelin sanoo.

* Päivitetty väliotsikko lähtevistä matkustajista.

Finavian lentoasemat kasvavat ja kehittyvät

Finavia investoi lentoasemiensa kehittämiseen useita satoja miljoonia euroja vuodessa. Parhaillaan käynnissä ovat laajennukset Helsinki-Vantaan ja Lapin lentoasemilla. Tampere-Pirkkalan laajennus valmistui elokuussa 2018.

Helsinki-Vantaalla on tällä hetkellä käynnissä Finavian historian suurin kehitysohjelma, jonka avulla valmistaudutaan palvelemaan 30 miljoonaa vuotuista matkustajaa.

Finavia julkaisee kerran kuukaudessa lentoasemiensa operaatiomäärät, rahtitilastot ja matkustajatilastot.