Ohita navigaatio

Viisi kiinnostavaa kulmaa lentoaseman tilasuunnitteluun

Artikkeli julkaistu
05.09.2019 klo 09:00
Virtual safari
Vastuullisuus
Lentoaseman tilojen suunnitteluun liittyy asioita, joihin kokenutkaan matkustaja ei välttämättä ole kiinnittänyt huomiota. Helsinki-Vantaalla tehokas ja vaivaton liikkuminen on tärkeä osa sujuvaa matkustuskokemusta.

Lentoasemien tilat on toteutettu yksityiskohtia myöten niin, että matkustajat tuntisivat olonsa mukavaksi, pääsisivät lähtöportille ajoissa ja turvallisesti lentoon – ja matkan varrella poikkeaisivat ehkä vielä ostoksilla, kahvilla tai ravintolassa.

Listasimme viisi asiaa, joihin panostamalla Helsinki-Vantaalla on tehty matkustajien liikkumisesta mahdollisimman sujuvaa.

1. Opasteet

Mitä yhteistä on fonteilla, väreillä ja graafisella suunnittelulla? Kaikkien niiden käytöllä on vaikutusta siihen, miten sujuvaksi matkustajat kokevat lentoaseman tiloissa liikkumisen.

Lue, miten Helsinki-Vantaan opasteet auttavat tekemään matkustuskokemuksesta niin sujuvan kuin mahdollista (artikkeli englanniksi).

2. Jonottaminen

Tehokas tilasuunnittelu on lentoasemilla avainasemassa, jotta vältytään ruuhkien muodostumiselta. Matkalaukun jättöpaikka, turvatarkastus, passintarkastus ja lähtöportit on suunniteltu ihmisvirtoja varten. Jonottaminen on järjestetty systemaattisesti niin, että jonoon mahtuu suuri määrä ihmisiä pienelle alueelle.

Lue lisää ruuhkiin varautumisesta ja jonotuksen järjestämisestä Helsinki-Vantaalla.

3. Turvatarkastus

Ennen porttialueelle siirtymistä kaikki matkustajat kulkevat turvatarkastuksen läpi. Turvatarkastuksen säännöt voivat toisinaan jännittää matkustajia, mutta nopeasti etenevässä turvatarkastusjonossa pinna ei ehdi kiristyä. Helsinki-Vantaalla keskimääräinen jonotusaika on vain kuutisen minuuttia.

Lue ammattilaisen vinkit, joilla tarkastuksesta selviää vaivatta ja matkalle pääsee mahdollisimman sujuvasti.

4. Myymälät

Lentoasemallakin kaupat sijoittuvat sinne, missä ihmisiä on eniten liikkeellä. Helsinki-Vantaalta ensimmäinen Duty Free -myymälä löytyy heti turvatarkastuksen jälkeen. Myymälän tilajako on suunniteltu niin, että sen läpi on mahdollisimman miellyttävää kulkea.

Helsinki-Vantaalle avautuu lähivuosina lukuisia huippu- ja laatumerkkien liikkeitä sekä uusia kahviloita ja ravintoloita, mm. Bvlgari, Jimmy Choo, Chloé, samppanjabaari Helcin ja suomalaisuutta henkivä Cafe Koivikko. Lentoa odotellessa aika kuluu kuin siivillä houkuttelevissa myymälöissä ja ruokapaikoissa.

Lue, miten uusien liiketilojen kilpailutus auttaa tuomaan Helsinki-Vantaalle juuri oikeat konseptit ja brändit.

5. Pelillistäminen

Lentoaseman suunnittelussa tulee hahmottaa tilan käyttöä monesta eri näkökulmasta. Helsinki-Vantaan laajennusprojektissa on hyödynnetty pelillistämistä eli pelisuunnittelusta tuttujen elementtien soveltamista rakentamiseen. Videopeleissä käytetyn teknologian hyödyntäminen alkoi jo vuonna 2015, jolloin laajennusosien 3D-mallit saatiin käyttöön.

Lue, miten virtuaalimallintamista hyödynnetään lentoaseman tilojen suunnittelussa.

Lue lisää Helsinki-Vantaan virtuaalisafareista, joissa suunnitellaan uusien tilojen yksityiskohtia.