Ohita navigaatio

Finavian tuoreet matkustajatilastot: Lentomatkustamisen elpyminen on jäljessä muuta Eurooppaa

Lehdistötiedote
Artikkeli julkaistu
08.09.2020 klo 10:55
Arkistointipäiväys
Lentokone Helsinki-Vantaan lentoaseman asematasolla länsisiiven edessä.
Yritys
Helsinki-Vantaalla oli elokuussa 270 000 matkustajaa, mikä oli 87 prosenttia vähemmän kuin viime vuonna. Muualla Euroopassa matkustajamäärien pudotus oli huomattavasti pienempi.

– Heinäkuussa hyvin kasvuun lähteneet matkustajamäärät kääntyivät elokuun puolessa välissä selvään laskuun uusien tiukkojen matkustusrajoitteiden vuoksi. Arviomme mukaan syksyn tilanne näyttää elokuuta synkemmältä. Suomen kansantaloudelle tärkeät lennot – kuten vienninedistäminen ja muu työmatkustus sekä kansainvälinen turismi - ovat pysähdyksissä. Yhteyksiä ei juurikaan ole tarjolla, sanoo Finavian toimitusjohtaja Kimmo Mäki.

Helsinki-Vantaalla matkustajamäärä laski elokuussa 87 prosenttia verrattuna viime vuoteen. Kasvua tukenut vaihtomatkustus on tyrehtynyt lähes kokonaan (-93 %). Myös rahdin määrä putosi Helsinki-Vantaalla elokuussa 54 prosenttia.

Kaikkien Finavian lentoasemien kautta matkusti elokuussa yhteensä 328 600 ihmistä, mikä oli 85 % vähemmän kuin viime vuoden elokuussa. Tammi-elokuussa matkustajia oli yhteensä 5 621 600, mikä oli 68 % vähemmän kuin edellisenä vuonna. Pudotusta viime vuoden tammi-elokuuhun on lähes 12 miljoonaa (2019: 17 381 100 matkustajaa).

Mäki on huolissaan siitä, että koronatilanteen pitkittyessä Suomi on vaarassa menettää Helsinki-Vantaan saavuttaman hyvän aseman vaihtokenttänä.

– Siihen meillä ei ole varaa. Kun matkustajamäärät ovat näin alhaiset, Suomi menettää tuloja ja työpaikkoja. Lentoliikenteellä on merkittävät kerrannaisvaikutukset muun muassa matkailu-, palvelu- ja rakennusalaan.

Tiukkojen matkustusrajoitusten vuoksi Suomen lentoliikenteen elpyminen on muuta Eurooppaa jäljessä. Euroopassa matkustajamäärät laskivat elokuussa keskimäärin 65 prosenttia.

Graafi lentoliikenteen kehittymisestä koronakriisin aikana Euroopassa.

– Nykyistä vapaampi matkustaminen koronan aikana voisi olla mahdollista, ja se voitaisiin sallia tiettyyn rajaan saakka riskit huomioiden ja vastuullisesti toimien, Mäki sanoo.

Tietoa lentoliikenteestä

  • Matkailu työllistää Suomessa yli 140 000 ihmistä.
  • Helsinki-Vantaalla on töissä 20 000 ihmistä, jotka ovat noin 1 500:n eri yrityksen palveluksessa.
  • Matkailun ja lentoliikenteen osuus Suomen bruttokansantuotteesta on 2,7 %. Suomen matkailukysyntä on noin 16 miljardia eroa, mikä on enemmän kuin metsäteollisuudessa.
  • Finavian lentoasemien matkustajamäärät ovat tammi-elokuussa pudonneet lähes 12 miljoonalla viime vuoteen verrattuna.
  • Suomesta oli vielä tammikuussa 200 suoraa kohdetta ympäri maailmaa. Syyskuussa kohteita on noin 40.
  • Helsinki-Vantaan kehittämiseen tähtäävän Finavian investointiohjelman työllisuusvaikutus on tähän mennessä ollut 15 500 henkilötyövuotta.

Finavian lentoliikenteen tilastot julkaistaan kuukausittain Finavian verkkosivuilla.

Tiedotteen lentoliikenteen tilannetta kuvaava graafi ladattavissa täältä.

Päivitetty 15.9.2020: bruttokansantuotteen luku ja matkailualan työllisyysvaikutus.