Ohita navigaatio

Puheenvuoro: Hiilineutraalius on ensiaskel - seuraavaksi Finavia tähtää lentoasemillaan nettonollapäästöihin

Artikkeli julkaistu
21.09.2020 klo 13:06
Arkistointipäiväys
Mikko Viinikainen, kestävä kehitys
Vastuullisuus
Finavian kaikki lentoasemat saavuttivat hiilineutraaliuden vuonna 2019. Yhtiön seuraava tavoite on nettonollapäästöisyys, kirjoittaa Finavian kestävän kehityksen johtaja Mikko Viinikainen.

Finavia saavutti viime vuonna tärkeän ilmastotavoitteen: kaikki lentoasemamme ovat nyt hiilineutraaleja. Se tarkoittaa sitä, että olemme ensin minimoineet omat hiilidioksidipäästömme ja sen jälkeen kompensoineet jäljelle jäävät päästöt, joita Finavian oma toiminta edelleen aiheuttaa.

Vuosien 2007 ja 2018 välillä hiilidioksidipäästöt matkustajaa kohti laskivat 2,2 kilosta 1,3 kiloon. Kun huomioimme päästöttömän tuulisähkön, päästöt olivat 0,7 kiloa ja vuonna 2019 enää 0,6 kiloa. Lopuksi tämä määrä kompensoidaan vapaaehtoisilla hiilimarkkinoilla.

Hiilineutraaliuden eteen Finavia on investoinut ja parantanut energiatehokkuutta. Käytämme päästötöntä tuulisähköä ja tuotamme sähköä itse aurinkopaneeleilla. Olemme kaikilla lentoasemillamme korvanneet dieselajoneuvojen polttoaineen uusiutuvalla tähteistä ja jätteistä tehdyllä dieselillä. Lämmityksessä käytämme mahdollisuuksien mukaan uusiutuvia energialähteitä, kuten pellettejä. Puolet lentoasemistamme lämpiää kotimaisella puupohjaisella biopolttoaineella.

Päästöjen kompensointi tehdään rahoittamalla hankkeita, jotka vähentävät hiilidioksidipäästöjä muualla. Esimerkiksi vuonna 2018 tuimme projektia, joka korvaa polttoainetta tuhlaavia puuhelloja tehokkaammilla liesillä Ghanassa. Valtavan laajassa projektissa pystytään vähentämään yhteensä miljoona tonnia hiilidioksidipäästöjä sekä samalla tuottamaan paikallisia työpaikkoja ja vaurautta. Finavia on mukana osuudella, joka vastaa lentoasemiemme omia päästöjä. Näin kokonaishiilitaseemme on nollassa eli olemme hiilineutraaleja.

Hiilineutraalius ei kuitenkaan ole ilmastotyön päätepiste, vaan sen alkusoitto. Tällä hetkellä kompensoitava osuus päästöistä on noin 45 prosentin luokkaa, ja pyrimme sitä jatkuvasti pienentämään.

Seuraava tavoitteemme on jo selvillä: Finavian tavoittelee nettonollapäästöjä (net zero carbon emissions). Se tarkoittaa, että lentoasemiemme omat hiilipäästöt olisivat nollassa ilman kompensointitoimenpiteitä.

Allekirjoitimme kesäkuussa 2019 etujärjestömme Airports Council Internationalin (ACI) sitoumuksen, jossa kymmenet lentoasematoimijat ympäri maailmaa sitoutuivat nettonollapäästöihin 2050 mennessä. Me Finaviassa pyrimme nettonollapäästöihin ACI:n tavoitetta ripeämmin. Sen eteen teemme nyt töitä.

Lentoliikenteen päästöt ovat viime aikoina olleet ilmastokeskustelun kohteena. Lentoasemayhtiönä meidän näkökulmamme on kuitenkin se, että haluamme mahdollistaa suomalaisille lentämisen ja sen mukanaan tuomat taloudelliset ja sosiaaliset hyödyt myös tulevaisuudessa.

Olemme työskennelleet kauan eri ympäristökysymysten ratkaisemisen eteen, kuten lentoasemien vesiensuojelun parantamiseksi ja lentokonemelun vähentämiseksi. Meillä on näyttöä siitä, että lentoliikenneala pystyy omaehtoisesti vähentämään päästöjään ja vastaamaan ilmastohaasteeseen uskottavasti.

Nollapäästöiset lentoasemat ovat vasta yksi tarvittava lenkki ketjussa. On tärkeää, että lentoliikenteen kaikki toimijat lentokonevalmistajista ja lentoyhtiöistä aina lennonvarmistusyrityksiin ja maahuolintayhtiöihin pohtivat, mitä voivat omalta osaltaan tehdä.

Hyvien asioiden ketju Finavialla

Tutustu Finavian ilmasto-ohjelmaan

Näissä viidessä asiassa hiilineutraalius toteutuu lentoasemilla