Ohita navigaatio

Kuusamon lentoasemanpäällikkö: "Lentoasema on portti kansallispuistojen maahan"

Artikkeli julkaistu
03.03.2021 klo 09:51
Arkistointipäiväys
Metsäretkellä Kuusamon lähistön lumisissa maisemissa.
Matkustus
Kuusamon lentoasemanpäällikkö Sari Päivärinta kertoo lentoaseman kuulumiset ja parhaat vinkit alueen matkailijoille Finavian Minun Lappini-sarjassa.

Lentoasemanpäällikkö Sari Päivärinta on asunut Kuusamossa 1980-luvulta saakka. Finavian palveluksessa Sari on ollut seitsemän vuotta, mutta Kuusamon lentoasemalle hän on tullut töihin ensimmäisen kerran jo 80-luvun loppupuolella.

─ Mikään ei ole ihanampaa kuin kohdata ihmisiä tai seurata ihmisten kohtaamisia. Lentoaseman kirjo lähtevistä ja saapuvista matkustajista, vastaanottajista sekä saattajista on kerrassaan kiehtova. Myös asematason tunnelmaa on myös hellyttävää seurata, kun lapsi, tai joskus aikuinenkin, saa ensikokemuksensa lumesta kävellessään lentokoneesta asemalle. Asematasolla saa kohtaamisten lisäksi nauttia myös lentokoneista ja kauniista talviauringosta, kun se näyttäytyy pienen hetken taivaanrannassa.

Kuusamon lentoasema tunnetaan porttina kansallispuistojen maahan. Vajaan kahden tunnin ajomatkan sisällä on neljä hyvin erilaista kansallispuistoa (Oulanka, Riisitunturi, Iso-Syöte ja Hossa), jotka tarjoavat elämyksiä myös talvella. Kuusamon kautta tavoittaa helposti Rukan, Pyhän, Sallan ja Iso-Syötteen hiihtokeskukset sekä Taivalkosken, Hossan ja Posion talven ihmeet.

Kuusamon jääsauna.

Useista lempipaikoistani Kuusamossa haluaisin nostaa esille Valtavaaran Rukan kylän välittömässä läheisyydessä. Se on helposti saavutettavissa ja hiukan hengästyttävän kapuamisen jälkeen henkeni salpautuukin huipulta avautuvaan näkymään. Näkymään, joka on tuttu, mutta kuitenkin joka kerta erilainen ja kantaa kauas. Kevät, kesä, syksy ja talvi tuovat siihen luonnollisesti omat mausteensa.

Tällä talvikaudella Finnair lentää Kuusamoon Helsingistä 11 kertaa viikossa.

Talvi on myös lentoasemallamme ehdottomasti vilkkain vuodenaika ja voisi sanoa, että kolmen muun vuodenajan toimintamme tähtää tavalla tai toisella talvikauden onnistumiseen. Kuusamon talvi on pitkä ja lunta sataa iloksemme syys-lokakuun vaihteessa ja saamme nauttia siitä aina pitkälle toukokuuhun. Lentoaseman talvi on täynnä työn iloa ja itselleni varmin talven merkki on lähes kolmimetrinen lumiukkomme, jonka kunnossapidon ammattilaisemme jaksavat taikoa kaikkien iloksi aina marras- joulukuun vaihteessa.

Sarin vinkit Kuusamoon

Herkuttele

Kuusamossa, Rukalla ja ympäristössä on ruokapaikkoja jokaiseen makuun. Ruokalistoilla on niin perinteisiä paikallisia herkkuja kuin kansainvälisiä makujakin – vaikkapa Riipisen Riistaravintolasta Ruka Peakin kautta Hanko Sushiin.

Metsässä poimimassa mustikoita.

Vauhdikkaan laskupäivän jälkeen maistuu varmasti tunturin parhaat burgerit, hiiligrillissä paistettuine pihveineen, RUOK Burgerissa.

Alueellamme on myös lukuisia tilausravintoloita, joista haluaisin erityisesti suositella Posiolla, keskellä metsää sijaitsevaa Ravintola Tapiota – aivan upea elämys ja ruokakokemus.

Koe

Kuusamossa on paljon tekemistä ja kokemista luonnon ehdoilla – aktiviteettejä on aivan varmasti kaiken ikäisille ja jokaiseen makuun. Lumessa liikkumiseenkin on mahdottomasti vaihtoehtoja; sukset, lumilauta, lumikengät, reki porojen tai huskyjen vetämänä, moottorikelkka. Tai miltä kuulostaisi seikkailu maisemagondolilla ylös ja rattikelkalla alas? Vauhdin hurmaa on tarjolla muutamassa laskettelurinteessä iltaisin, kun rinteet on suljettu laskettelijoilta.

Lumettoman ajan aktiviteetteihin liittyy hyvin vahvasti vesi: melontaa, koskenlaskua ja kalastusta. Parhaimmilla patikointireiteilläkin vesi on vahvasti läsnä. Luonnossa liikkumiseen voi helposti yhdistää ohjattua linturetkeilyä tai valokuvausta.

Kitkajoki Kuusamon alueella tarjoaa paljon aktiviteetteja.

Yksi ehdottomasti kokeilemisen arvoista on koskikellunta. Kokemus on myös erilainen keväällä, kesällä, syksyllä tai talvella – sen voi kokea mihin vuoden- tai vuorokauden aikaan tahansa.

Valitsitpa minkä tahansa aktiviteetin, päivä ei olisi täydellinen ilman saunaa. Kuusamossa on saunojakin tarjolla moneen makuun, samoin vilvoittelutapoja. Myös joogan yhdistäminen saunakokemukseen onnistuu.

Näe

Vuosittain tammi- helmikuun vaihteessa maailman pohjoisin valofestivaali ”Polar Night Light” valaisee kaamoksen Rukalla.

Suomen suurin kanjonijärvi, Julma Ölkky ei taida olla vielä kaikille tuttu. 50 metrin korkuisten kallioseinämien jykevyyden aistii parhaiten vesiltä, joka sekin on noin 50 m syvä, mutta kanjonijärveä kiertävä 10 km pituinen Ölökyn ähkäsy -reitti on myös kokemisen arvoinen.

Kauneimmiksi luontokohteiksi (lukemattomista vaihtoehdoista) nostaisin Kiutakönkään, Pähkänäkallion, Hossan Värikallion ja talvisen Riisitunturin upeine tykkylumipuineen. Kuusamossa voit kokea kaikki kauneimmat paikat, joilla tosin on rumimmat nimet – tiesitkö, että Kuusamossa on eniten ”rumia paikannimiä” koko Suomessa?

Kuvat:
Sauna: Visit Finland / Harri Tarvainen
Rafting: Visit Finland / Ruka-Kuusamo
Tunturi: Visit Finland / Harri Tarvainen
Mustikat: Visit Finland / Harri Tarvainen

Lue myös:

Lentoasemanpäällikkö kertoo suosikkinsa: Rovaniemen parhaat paikat
Lentoasemanpäällikkö esittelee lempipaikkansa Kittilässä: ”Elämyksiä ympäri vuoden”
Kiilopää, Tuulispää, tunnetko jo tunturit? Näe ja koe Ivalon elämykset