Ohita navigaatio

Finavia edistää kestävää matkailua Lapin lentoasemilla – Kittilän ja Rovaniemen kentille Sustainable Travel Finland -merkki

Artikkeli julkaistu
21.03.2023 klo 15:02
Rovaniemen lentoasema kuvattu ulkona talvella
Vastuullisuus
Neljä hiilineutraalia lentoasemaa Lapissa saavuttaa tänä vuonna 2023 nettonollapäästöjen tason. Kittilän ja Rovaniemen lentoasemille myönnettiin kestävän matkailun Sustainable Travel Finland -merkki.

– Edistämme aktiivisesti kestävää matkailua Lapissa, ja Rovaniemen ja Kittilän lentoasemille myönnetyt Sustainable Travel Finland -merkit ovat osoitus siitä. Tänä vuonna neljä Lapin lentoasemaa ottaa askeleen eteenpäin hiilineutraaliudesta kohti nettonollapäästöjen tasoa, Lapin aluejohtaja Jonna Pietilä Finaviasta sanoo.

Kestävän matkailun edistämiseksi Visit Finland on kehittänyt matkailuyrityksille ja -alueille tarkoitetun Sustainable Travel Finland -ohjelman ja sillä saavutettavan Sustainable Travel Finland -merkin. Merkki myönnettiin Kittilän lentoasemalle kesällä 2022 ja nyt myös Rovaniemen lentoasemalle.

– Hiilineutraalit Lapin lentoasemat ovat portti Pohjolan elämyksiin. Tavoitteemme on mahdollistaa sujuvat yhteydet matkustajien rakastamiin kohteisiin. Sustainable Travel Finland -merkki viestii kansainvälisille matkailijoille ja sidosryhmillemme kestävästä toiminnasta. Haemme merkkiä seuraavaksi myös Ivalon lentoasemalle, joka tunnetaan Suomen pohjoisimpana kenttänä.

Tekoja kohti kestävää lentoliikennettä

Finavian vastuullisuusohjelman keskeinen tavoite on vähentää lentoasemien hiilipäästöt nettonollatasolle vuoden 2025 loppuun mennessä.

Ensimmäisenä taso saavutetaan Lapissa: Kittilän, Rovaniemen, Ivalon ja Kuusamon lentoasemilla.

– Olemme siirtyneet käyttämään lentoasemien työkoneissa uusiutuvaa moottoripolttoöljyä, ja ajoneuvoissa olemme käyttäneet uusiutuvaa dieseliä jo kolmen vuoden ajan. Lämpökeskuksissamme käytämme täysin uusiutuvaa bioenergiaa ja varapolttoaineena uusiutuvaa polttoöljyä. Lentoasemille toimitettava kaukolämpö perustuu myös biopolttoaineisiin. Näiden avulla otamme ylpeästi seuraavan askeleen hiilineutraaliudesta kohti nettonollaa.

Nettonollatasolla hiilipäästöjä jää jäljelle noin parin prosentin verran. Niiden neutraloimiseksi Finavia osallistuu hankkeisiin, joissa hiilidioksidia sidotaan ilmakehästä. Finavian hankkeet täyttävät kansainvälisen lentoasemien hiilipäästöjen vähennysohjelma ACA:n (Airport Carbon Accreditation) kriteerit.

– Kestävän matkailun mahdollistaminen on koko Lapin alueen ja matkailutoimijoiden yhteinen tavoite, ja haluamme lentoasemayhtiönä tehdä oma osuutemme sen edistämiseksi, Jonna Pietilä sanoo.

Lue myös

Finavian vastuullisuusohjelma: kohti kestävää lentomatkailua

Finavia tavoittelee hiilipäästöjensä vähentämistä lähelle nollaa

Visit Finland: Sustainable Travel Finland

Sustainable Travel Finland -merkki