Ohita navigaatio

Finavia tavoittelee hiilipäästöjensä vähentämistä lähelle nollaa

Lehdistötiedote
Artikkeli julkaistu
10.01.2023 klo 09:36
Kaksi ihmistä hymyilee toisilleen lentoasemalla, elävien puiden edessä.
Vastuullisuus
Lentoasemayhtiö Finavia on julkaissut uuden vastuullisuusohjelmansa. Kohti kestävää lentomatkailua -ohjelman keskeinen tavoite on vähentää lentoasemien hiilipäästöt nettonollatasolle vuoden 2025 loppuun mennessä.

– Finavian toiminta kaikilla sen lentoasemilla on ollut hiilineutraalia vuodesta 2019 alkaen. Olemme tehneet konkreettisia toimenpiteitä ja pystyneet kymmenen vuoden takaiseen tilanteeseen verrattuna vähentämään hiilipäästöjä 64 prosenttia. Seuraavaksi tavoittelemme lentoasemiemme nettonollapäästöjä, kertoo Finavian kestävän kehityksen johtaja Mikko Viinikainen.

Finavia vähentää toiminnastaan aiheutuvat hiilipäästöt niin alas, kuin se vain teknis-taloudellisesti on mahdollista eli hyvin lähelle nollaa.

– Tavoitteemme on, että seuraavan kolmen vuoden aikana saamme vähennettyä hiilipäästöjä 98 prosenttia. Nettonollatasolla jäljelle jää vielä päästöjä noin parin prosentin verran.

Ensimmäisenä nettonollatasolle aiotaan päästä jo ensi vuonna neljällä Lapin lentokentällä: Rovaniemen, Kittilän, Ivalon ja Kuusamon lentoasemilla. Vuonna 2024 vuorossa on Helsinki-Vantaa. Tavoitteena on, että Finavian kaikki lentoasemat saavuttavat nettonollatason vuoden 2025 loppuun mennessä.

Finavian käyttämä sähkö on jo useiden vuosien ajan ollut sataprosenttisesti tuuli- ja aurinkovoimaa. Kenttäajoneuvoihin on tankattu uusiutuvaa, jätteistä ja tähteistä tehtyä dieseliä.

– Jotta saavutamme nettonollatason, siirrymme käyttämään työkoneissamme uusiutuvaa moottoripolttoöljyä. Tällä hetkellä noin puolet lentoasemistamme lämpiää uusiutuvalla energialla, mutta myös lämmityksessä aiomme siirtyä kokonaan uusiutuvaan energiaan.

Jäljelle jääneiden hiilipäästöjen neutraloimiseksi Finavia osallistuu hankkeisiin, joissa hiilidioksidia sidotaan ilmakehästä. Tällaisia ovat esimerkiksi hankkeet, joissa metsää kasvatetaan sinne, missä sitä ei ole. Finavian hankkeet täyttävät kansainvälisen lentoasemien hiilipäästöjen vähennysohjelma ACA:n (Airport Carbon Accreditation) kriteerit.

Finavian uusi vastuullisuusohjelma ohjaa johdon ja henkilöstön toimintaa ja päätöksentekoa. Sen kolme kivijalkaa ovat hyvinvoivat ihmiset, kestävä lentoliikenne sekä hyvä hallinto ja talous.

– Tavoitteemme on edistää yritystoimintamme sosiaalista, taloudellista ja ympäristövastuuta. Sen lisäksi haluamme olla mukana vauhdittamassa myös koko lentoliikenteen arvoketjun vastuullisuutta, Mikko Viinikainen sanoo.