Ohita navigaatio

Voitto Suomeen: Helsinki-Vantaa valittu vuoden 2023 Euroopan parhaaksi lentoasemaksi

Lehdistötiedote
Artikkeli julkaistu
28.06.2023 klo 15:40
ACI Award -palkintotilaisuus.
Vastuullisuus
Lentoasemayhtiö Finavia on saanut merkittävän tunnustuksen Helsinki-Vantaan lentoaseman johtamisesta ja kehittämisestä. Kansainvälinen lentoasemajärjestö ACI on valinnut Helsinki-Vantaan vuoden 2023 parhaaksi eurooppalaiseksi lentoasemaksi omassa kokoluokassaan.

Olen kiitollinen saamastamme palkinnosta ja ylpeä siitä, että Helsinki-Vantaan lentoaseman menestys ja suomalainen osaaminen huomioidaan kansainvälisesti. Kiitän finavialaisia ja kaikkia lentoasemalla toimivia yrityksiä ja heidän työntekijöitään siitä työstä, jota yhdessä teemme sujuvan matkustuksen ja lentokentän tulevaisuuden eteen, Finavian toimitusjohtaja Kimmo Mäki sanoo.

Kansainvälisen lentokenttäjärjestön Airport Council Internationalin (ACI) palkinto parhaille eurooppalaisille lentoasemille myönnetään tunnustuksena erinomaisesta johtamis- ja kehitystyöstä ja saavutuksista. Tänä vuonna tärkeimmät kriteerit palkinnon myöntämiselle olivat lentoaseman vastuullisuustyö, innovaatiot, operatiivinen tehokkuus ja resilienssi, kyky selviytyä ja palautua pandemiakriisistä.

Mäen mukaan suomalaista sitkeää asennetta ja sisua on tarvittu, jotta Helsinki-Vantaan lentoasema on päässyt jaloilleen ja säilyttänyt palvelukykynsä vaikeiden pandemiavuosien ja kattavan säästöohjelman keskellä.

Tekemämme panostukset kolmeen strategiseen painopistealueeseen ovat merkittävästi vaikuttaneet selviytymiskykyymme. Meille ensisijaisen tärkeitä asioita ovat henkilöstön hyvinvointi, pitkäjänteinen työ ilmastopäästöjen vähentämiseksi ja Helsinki-Vantaan kehitysohjelman edistäminen. Ne ovat painaneet vaa’assa myös vuoden lentoasemaa valittaessa, hän sanoo.

Helsinki-Vantaa on vuoden 2023 eurooppalainen lentokenttä vahvan vastuullisuusohjelmansa ansiosta, ja se on osoittanut toimialajohtajuutta tavoittelemalla hiilipäästöjen nettonollatasoa vuoteen 2025 mennessä. Helsinki-Vantaa on onnistunut parantamaan resilienssiään ja operatiivista tehokkuuttaan viemällä läpi haasteellisen hankkeen, jossa kaksi terminaalia on yhdistetty yhdeksi keskitetyksi terminaaliksi, todetaan ACI:n lehdistötiedotteessa.

ACI palkitsee vuoden lentoaseman kussakin kokoluokassa. Muut voittajat ovat: jaetulla sijalla Madeiran ja Menorcan lentoasemat (alle viisi miljoonaa matkustajaa), Milanon Linaten lentoasema (5-10 miljoonaa matkustajaa), Ateenan kansainvälinen lentoasema (25-40 miljoonaa matkustajaa) ja Rooman Fiumicinon lentoasema (yli 40 miljoonaa matkustajaa).

Voittajalentoasemat valitsi asiantuntijaraati, joka koostui lentoalan asiantuntijoista. Mukana olivat edustajat Aviation Advocacy Ltd:sta, ECAC:ista, Euroopan komissiosta, Flight Globalista, International Airport Review’sta, International Transport Forumista ja SESAR:ista.

Jo aiemmin tänä keväänä matkustajat valitsivat Helsinki-Vantaan Euroopan parhaaksi lentokentäksi omassa kokoluokassaan. Kyseessä oli kansainvälinen ASQ-palkinto (Airport Service Quality), joka perustuu matkustajien haastatteluihin ja arvioihin matkustajatyytyväisyydestä ja lentokentän palvelujen laadusta vuoden 2022 osalta. Palkinto on myönnetty Helsinki-Vantaalle useaan kertaan viimeisen 25 vuoden aikana.

Vuosi 2023 on tärkeä vuosi Helsinki-Vantaalle, sillä Finavian kymmenen vuotta sitten käynnistynyt miljardiluokan investointiohjelma päättyy alkusyksystä. Lentoasema on sen aikana laajentunut pala palalta, sen palveluita on kehitetty ja prosesseja uudistettu.

Koko kehitysohjelman ajan Finavia on pitänyt kiinni oman toimintansa aiheuttamien hiilipäästöjen vähentämisestä ja ympäristön huomioimisesta terminaalin laajennushankkeessa. Laajennusosat ovat saaneet kansainvälisen BREEAM-sertifikaatin osoituksena kokonaisvaltaisesta vastuullisuustyöstä.

Olemme uudistaneet Helsinki-Vantaan lentoaseman. Upea ja innostava arkkitehtuuri, suomalainen muotoilu ja huippumodernit palvelut odottava matkustajia, Finavian toimitusjohtaja Kimmo Mäki sanoo.

Lue myös

Helsinki-Vantaan lentoasema palkittiin Euroopan parhaaksi lentokentäksi omassa kokoluokassaan