Hoppa över navigering

Seger för Finland: Helsingfors-Vanda har valts till Europas bästa flygplats 2023

Pressmeddelande
Article published
28.06.2023 kl 15:40
ACI Award -palkintotilaisuus.
Ansvar
Flygplatsbolaget Finavia har fått en betydande utmärkelse för ledningen och utvecklingen av Helsingfors-Vanda flygplats. Den internationella flygplatsorganisationen ACI har valt Helsingfors-Vanda flygplats till den bästa europeiska flygplatsen i sin storleksklass år 2023.

– Jag är tacksam för utmärkelsen och stolt över att Helsingfors-Vanda flygplats framgångar och finländsk expertis uppmärksammas internationellt. Jag vill tacka Finavias anställda samt alla företag som är verksamma på flygplatsen och deras anställda för det arbete som vi tillsammans gör för ett smidigt resande och flygplatsens framtid, säger Kimmo Mäki, VD för Finavia.

Den internationella flygplatsorganisationen Airport Council Internationals (ACI) utmärkelse för de bästa europeiska flygplatserna delas ut som ett erkännande för enastående lednings- och utvecklingsarbete samt prestationer. I år var de viktigaste kriterierna för utmärkelsen flygplatsens ansvarsarbete, innovationer, operativa effektivitet och resiliens samt förmågan att överleva och återhämta sig efter pandemikrisen.

Enligt Mäki har finsk uthållighet och sisu behövts för att Helsingfors-Vanda flygplats ska kunna komma på fötterna igen och behålla sin serviceförmåga mitt under svåra pandemiår och ett omfattande besparingsprogram.

– Våra investeringar i tre strategiska fokusområden har haft en betydande inverkan på vår motståndskraft. Vår personals välbefinnande, det långsiktiga arbetet för att minska klimatutsläppen och främjandet av Helsingfors-Vandas utvecklingsprogram är av största vikt för oss. Dessa faktorer har också vägt tungt när man har valt årets flygplats, säger han.

– Helsingfors-Vanda är årets europeiska flygplats 2023 tack vare sitt starka hållbarhetsprogram och har visat branschledarskap genom att sikta på nettonollutsläpp av koldioxid före utgången av år 2025. Helsingfors-Vanda har lyckats förbättra sin motståndskraft och operativa effektivitet genom att slutföra ett utmanande projekt där två terminaler har kombinerats till en central terminal, säger ACI i sitt pressmeddelande.

ACI belönar årets flygplats i varje storleksklass. De andra vinnarna är: en delad vinst mellan flygplatserna på Madeira och Menorca (under fem miljoner passagerare), Milano Linate flygplats (5–10 miljoner passagerare), Atens internationella flygplats (25–40 miljoner passagerare) och Roms flygplats Fiumicino (över 40 miljoner passagerare).

De vinnande flygplatserna valdes ut av en jury som bestod av luftfartsexperter. Representanter från Aviation Advocy Ltd, ECAC, Europeiska kommissionen, Flight Global, International Airport Review, International Transport Forum och SESAR deltog.

Redan tidigare i vår valde passagerarna Helsingfors-Vanda till Europas bästa flygplats i sin storleksklass. Då var det frågan om det internationella ASQ-priset (Airport Service Quality), som grundar sig på passagerarintervjuer samt bedömningar av passagerartillfredsställelse och kvaliteten på flygplatsens tjänster under 2022. Priset har beviljats Helsingfors-Vanda flygplats flera gånger under de senaste 25 åren.

År 2023 är ett viktigt år för Helsingfors-Vanda, eftersom Finavias investeringsprogram i miljardklass som lanserades för tio år sedan kommer att nå sitt slut i början av hösten. Under denna tid har flygplatsen expanderat bit för bit, dess tjänster har utvecklats och processer förnyats.

Under hela utvecklingsprogrammet har Finavia hållit fast vid att minska koldioxidutsläppen från sin egen verksamhet och beakta miljön i terminalens utbyggnadsprojekt. Utbyggnaderna har tilldelats det internationella BREEAM-certifikatet som bevis på övergripande ansvarsarbete.

– Vi har förnyat Helsingfors-Vanda flygplats. Magnifik och inspirerande arkitektur, finländsk design samt toppmoderna tjänster väntar resenären, säger Finavias VD Kimmo Mäki.