Ohita navigaatio

Näin käytät Helsinki-Vantaan digitaalisia palveluita: 5 askelta lähtöselvityksestä boardingiin

Artikkeli julkaistu
13.09.2016 klo 07:00
Arkistointipäiväys
Matkalippua skannataan matkalipuntarkistusautomaattiin.
Vastuullisuus Matkustus
Digitaaliset palvelut yleistyvät Helsinki-Vantaalla vauhdikkaasti. Palvelut nopeuttavat polkua lähtöselvityksestä turvatarkastukseen ja koneeseen nousuun asti.

Oletko jo käyttänyt lentoaseman digitaalisia matkapalveluita, kuten lähtöselvitys- ja bag drop -automaatteja? Reitti lähtöselvitysaulasta lentokoneeseen kulkee vain viiden helpon ja nopean laitteen kautta.

Check in automaatti Helsingin lentoasemalla.

1. Lähtöselvitys

Ensimmäinen askel lentoasemalle saavuttaessa on lähtöselvityksen tekeminen. Se onnistuu helposti Helsinki-Vantaan lukuisilla lähtöselvitysautomaateilla. Lähtöselvitysautomaatteja löytyy myös Oulun, Vaasan, Turun ja Tampereen lentoasemilta.

Automaatti tulostaa sekä tarkastuskortin (boarding passin) että mahdolliset matkatavaratarrat (tägit).

Jos mukanasi on vain käsimatkatavaraa, kannattaa lähtöselvitys tehdä etukäteen lentoyhtiön kotisivulla. Silloin voit lentoasemalle tultuasi mennä suoraan turvatarkastukseen.

Lue lisää lähtöselvityksestä

Nainen käyttää lentokentän bag drop palvelua.

2. Bag drop

Kiinnitä tägi ruumaan menevän matkatavaran kahvaan. Tämän jälkeen voit siirtyä matkatavara- eli bag drop -automaatille. Lentoaseman näyttötaulu kertoo, missä oman yhtiösi bag drop -automaatti sijaitsee.

Bag drop -automaatilla matkustaja skannaa boarding passin ja matkatavaran tägin itse lukijalla. Tämän jälkeen matkalaukku on valmis lentoa varten ja se lähtee hihnalta matkaan kohti lentokonetta.

Bag drop -automaatteja on käytössä Helsinki-Vantaan lisäksi myös Oulun ja Turun lentoasemilla.

Näin pakkaat matkatavarat lennolle

Matkalippua skannataan matkalipuntarkistusautomaattiin.

3. E-gate

Seuraava laite tulee vastaasi ennen turvatarkastusta. Paperinen boarding pass tai mobiilitarkastuskortti näytetään e-gaten lukijalle ennen turvatarkastukseen siirtymistä. Automaatti lukee viivakoodilta lentotiedot ja päästää matkustajan etenemään turvatarkastukseen.

Sivun ylälaidan video näyttää, miten käytät elektronisia matkalippujen lukijoita.

Lue lisää turvatarkastuksesta

Nainen kävelee automaattista passintarkastusta kohti.

4. Passiautomaatti

Kun matkustat Schengen-maiden ulkopuolelle, sinulta tarkastetaan passi. Helsinki-Vantaalla on passiautomaatteja, joiden kautta rajatarkastus hoituu nopeasti ja helposti.

Aseta passi automaatin lukijaan ja astu sisään merkitylle paikalle kuvattavaksi. Ota kuvauksen ajaksi silmälasit ja lakki pois päästä. Automaatti vertaa kuvaa passin tietoihin. Tämän jälkeen portti avautuu, ja passintarkastus on tehty.

Lue lisää passintarkastuksesta

5. E-boarding

Myös lähtöportilta voit nousta koneeseen e-boardingin eli sähköisen boarding pass -kortin tarkistusportin kautta.

E-boarding toimii samaan tapaan kuin turvatarkastuksen matkalipun lukija. Tarkastuskortti asetetaan lukijalaitteelle, joka skannaa sen ja matkustaja voi siirtyä koneeseen. Ja ei kun matkaan!