Skip to main content

Så här använder du de digitala tjänsterna på Helsingfors-Vanda: 5 steg från incheckning till boarding

Published
13.09.2016 kl 07:00
De digitala tjänsterna blir snabbt allt vanligare på Helsingfors-Vanda. Tack vare tjänsterna går det fortare att ta sig från incheckningen via säkerhetskontrollen till ombordstigningen.

Har du redan använt flygplatsens digitala resetjänster, t.ex. automaterna för incheckning och bagageinlämning (bag drop)? Via fem enkla och snabba apparater tar du dig från incheckningshallen till flygplanet.

1. Incheckning

Det första du behöver göra när du anländer till flygplatsen är att checka in. Det gör du enkelt på en av Helsingfors-Vandas många incheckningsautomater. Incheckningsautomater finns också på flygplatserna i Uleåborg, Vasa, Åbo och Tammerfors.

Automaten skriver ut boardingkortet och eventuella bagagetaggar (självhäftande dekaler som ska fästas på bagaget).

Om du bara har handbagage är det enklast att checka in på förhand på flygbolagets webbplats. Då kan du gå direkt till säkerhetskontrollen när du anländer till flygplatsen.

Läs mer om incheckningen

2. Bag drop

Fäst bagagetaggen på handtaget till det bagage som ska transporteras i flygplanets lastrum. Gå sedan till bagageautomaten, dvs. bag drop-automaten. På flygplatsens informationstavla kan du se var ditt eget flygbolags bag drop-automat finns.

Vid bag drop-automaten skannar du själv ditt boardingkort och bagagetaggen med en läsare. Därefter är resväskan klar för resan och åker iväg till flygplanet på det rullande bandet.

Förutom på Helsingfors-Vanda används bag drop-automater även på flygplatserna i Uleåborg och Åbo.

Så här packar du ditt bagage inför flyget

3. E-gate

Följande apparat möter dig före säkerhetskontrollen. Visa ditt boardingkort i pappersform eller på din mobil för läsaren vid e-gaten innan du går vidare till säkerhetskontrollen. Automaten läser flyguppgifterna i streckkoden och låter passageraren gå vidare till säkerhetskontrollen.

Videon uppe på sidan visar hur du använder de elektroniska biljettläsarna.

Läs mer om säkerhetskontrollen

4. Passautomat

När du reser utanför Schengenländerna kontrolleras ditt pass. På Helsingfors-Vanda finns passautomater med vars hjälp du snabbt och enkelt passerar gränskontrollen.

Placera passet i automatens läsare och ställ dig på den angivna platsen för att fotograferas. Ta av glasögon och huvudbonad medan du fotograferas. Automaten jämför bilden med uppgifterna i passet. Därefter öppnas porten och passkontrollen är klar.

Läs mer om passkontrollen

5. E-boarding

Även vid gaten kan du gå ombord på planet med hjälp av e-boarding, dvs. en elektronisk kontrollport där ditt boardingkort kontrolleras.

E-boarding fungerar på samma sätt som biljettläsaren vid säkerhetskontrollen. Boardingkortet placeras i läsaren som skannar kortet varefter du kan gå ombord på flygplanet. Resan kan börja!

Utveckling Resa