Ohita navigaatio

Lentäen joulunviettoon? Näin pakkaat kausiherkut ja lasketteluvälineet

Artikkeli julkaistu
14.12.2020 klo 13:07
Arkistointipäiväys
Joulupukki vilkuttaa Helsinki-Vantaan lentoasemalla.
Matkustus
Muista varata tarpeeksi aikaa lentoasemalle, jos suuntaat lentäen joululomalle. Kokosimme muistilistan pakkaamisen helpottamiseksi. Tarkista tästä, miten pakkaat jouluherkut, lahjat ja lasketteluvälineet.

Vaikka koronapandemia on vähentänyt matkustajamääriä lentoasemilla, on silti hyvä varata joulunaikaan matkustaessa riittävästi aikaa pysäköintiin, matkatavaroiden jättöön, lähtöselvitykseen, turvatarkastukseen, mahdolliseen rajatarkastukseen sekä ostoksilla ja syömässä käymiseen lentoasemalla.

Muistathan käyttää maskia lentoasemalla ollessasi, huolehtia turvaväleistä ja noudattaa hyvää hygieniaa.

Joulukinkku pääsee läpi turvatarkastuksesta

Jos otat mukaan jouluisia ruokia ja herkkuja, muista pakata elintarvikkeet, ruoat ja juomat ruumaan menevään matkatavaraan. Juomien lisäksi esimerkiksi joulun laatikkoruoat luokitellaan nesteiksi, joten ne tulee pakata ruumaan meneviin matkatavaroihin.

Ruumaan menevät:

  • joululaatikot
  • täytekakut ja muut leivonnaiset
  • rahkatuotteet ja levitteet kuten sinappi, voi ja tuorejuustot
  • säilykkeet ja mätituotteet
  • glögit ja muut juotavat.

Joulukinkun, tortut, piparit ja konvehdit voit ottaa halutessasi mukaan myös matkustamoon käsimatkatavarana.

Lahjat mukaan turvallisesti

Joululahjaksi hankittu elektroniikka kannattaa pakata käsimatkatavaroihin. Varavirtalähteet eli powerbankit ja akut on myös pakattava käsimatkatavaroihin.

Katso muiden lahjojen pakkausohjeet tapauskohtaisesti täältä ja tarkista lentoyhtiön rajoitukset käsimatkatavaroille yhtiöiden omilta sivuilta.

Uuden vuoden ilotulitteita tai tähtisädetikkuja ei voi ottaa koneeseen mukaan ollenkaan, ei edes ruumaan. Ne tulee hankkia paikan päältä perillä kohteessa.

Pohjoisen hangille hiihtämään

Varmista lentoyhtiöiltä ennen Lapin laduille suuntaamista, että sukset ja muut lasketteluvälineet mahtuvat varmasti mukaan koneeseen. Kotimaanlentojen pienimpien konetyyppien ruumassa ei ole aina välttämättä tilaa erikoismatkatavaroille.

Älä ota mukaan suksivoiteiden poistoaineita, fluoripitoisia suksivoiteita, lämmittimiä tai lukkosulia. Niiden kuljettaminen lentokoneessa on kielletty. Tarkista, ettei niitä ole jäänyt suksipusseihin.

Pakkaa sukset ja laudat niille tarkoitettuun kuljetuspussiin. Poista kaikki vanhat matkatavaralipukkeet ja irtoremmit. Sido hihnat ja muut nauhat yhteen, jotta ne eivät takerru matkatavarakuljettimiin.

Mainitse lumivyörypakkauksesta jo matkavarauksen yhteydessä viimeistään kuitenkin lähtöselvityksessä, sillä sen kuljettamiselle on saatava lentoyhtiön lupa. Kuljeta lumivyörypakkaus ja sylinterit samassa paikassa. Voit viedä ne mukanasi joko matkustamoon tai pakata ruumatavaran joukkoon. Pelastuspakkauksessa olevien turvatyynyjen on oltava varustettu paineenalennusventtiilein.

Lue myös:

Lentoaseman joulumuistio

Eräretkeilijän muistilista

Matkustus koronan aikaan: yleisimmin kysytyt kysymykset