Hoppa över navigering

Ska du ta flyget i jul? Så här packar du säsongens godsaker och slalomutrustningen

Article published
14.12.2020 kl 13:07
Joulupukki vilkuttaa Helsinki-Vantaan lentoasemalla.
Resa
Kom ihåg att reservera tillräckligt med tid på flygplatsen, om du har tänkt ta flyget på jullovet. Vi har sammanställt en komihåglista för att underlätta packandet. Kontrollera här hur du ska packa julens godsaker, julklappar och slalomutrustning.

Trots att coronapandemin har gjort att antalet passagerare på flygplatserna är mindre än vanligt, är det ändå bra att reservera tillräckligt med tid då du reser i jul för parkering, incheckning, säkerhetskontroll, shopping och mat på flygplatsen.

Kom ihåg att använda munskydd på flygplatsen, hålla avstånd och iaktta god hygien.

Julskinkan går igenom säkerhetskontrollen

Kom ihåg att packa livsmedel, mat och drycker i bagaget som ska transporteras i lastrummet, om du tar med dig julmat och godsaker. Förutom drycker räknas även till exempel julens lådrätter som vätskor och de måste därför packas i lastrumsbagaget.

Lastrumsbagage:

  • lådrätter
  • tårtor och andra bakverk
  • kvargprodukter och bredbara pålägg, som senap, smör och färskost
  • konserver och romprodukter
  • glögg och andra drycker.

Julskinka, pajer, pepparkakor och konfekt kan du även ta med dig i kabinen som handbagage, om du vill.

Packa gåvorna säkert

Elektronik som du har köpt som julklapp lönar det sig att packa i handbagaget. Portabla batteriersom powerbanks och laddare ska även de packas i handbagaget.

Läs packningsanvisningar för andra gåvor här och kontrollera flygbolagets begränsningar för handbagage på bolagens egna sidor.

Fyrverkerier eller tomtebloss till nyåret får inte alls tas med i planet, inte ens i lastrummet. Dessa kan du köpa på destinationen.

Skidresa till Lappland

Kontakta ditt flygbolag innan du reser till skidspåren i Lappland och försäkra dig om att skidor och övrig slalomutrustning säkert ryms med i planet. I de mindre flygplanstyperna för inrikesflyg finns det inte nödvändigtvis alltid plats för specialbagage i lastrummet.

Ta inte med dig medel för borttagning av skidvalla, skidvallor med fluor, värmeaggregat eller låsspray. Det är förbjudet att transportera dessa i flygplanet. Kontrollera att du inte har glömt kvar något i skidpåsarna.

Packa skidor och snowboards i transportpåsar som är avsedda för dessa. Ta bort alla gamla bagagelappar och lösa remmar. Bind ihop band och andra snören, så att de inte trasslar in sig i bagagetransportören.

Nämn lavinskyddsutrustning redan då du bokar resan eller senast i incheckningen eftersom du behöver få ett tillstånd av flygbolaget för att få ta med dig en sådan. Transportera lavinskyddsutrustning och cylindrar på samma ställe. Du kan antingen ta med dem in i kabinen eller packa dem i lastrumsbagaget. Krockkuddar som ingår i en räddningsutrustning måste vara försedda med tryckreduceringsventiler.

Flygplatsens julchecklista

Packningsanvisningar till jägare och friluftsmänniskor

Flygresor under coronapandemin: vanliga frågor