Ohita navigaatio

Finavian investointiohjelmalle vuoden 2021 RIL-Palkinto

Artikkeli julkaistu
25.11.2021 klo 09:58
Ilmakuva Helsinki-Vantaan terminaali 2:n pääsisäänkäynnistä
Vastuullisuus
Helsinki-Vantaan lentoaseman kehitysohjelman projektikokonaisuus on saanut Rakennetun ympäristön alan akateemisten vuoden 2021 RIL-Palkinnon. Palkinto jaetaan vuosittain rakennustyölle, -kohteelle tai -konseptille, joka edustaa parhaiten korkealuokkaista, laadukasta ja innovatiivista suomalaista rakennusinsinööritaitoa ja osaamista.

RIL-Palkinnon saajan päätti tänä vuonna yritysjohtaja Matti Alahuhta. Palkinto jaettiin 23. marraskuuta 2021 Säätytalolla Helsingissä. Finavian vuonna 2023 valmistuva Helsinki-Vantaan lentoaseman kehitysohjelma sai kiitosta erityisesti digitaalisuuden laajasta hyödyntämisestä sekä vastuullisuuden huomioimisesta läpi projektin:

Finavia on toteuttanut koko projektissa laajasti digitaalisuutta, niin varsinaisessa rakentamistyössä kuin tietomallintamisessa ja tiedolla johtamisessa. Tämä on mahdollistanut kokonaisuuden ja sen osien ennakoinnin sekä joustavat muutokset aina silloin, kun ongelmanratkaisua on tarvittu hyvän asiakaskokemuksen takaamiseksi. Tietomallijohtamisella on ollut keskeinen osuus myös esteettisyyden, toimivuuden, turvallisuuden ja taloudellisuuden toteuttamisessa, Alahuhta kommentoi RIL ry:n tiedotteessa 23.11.

Finavian investointiohjelman eteneminen on suunniteltu siten, että vaiheittainen toteutus ja käyttöönotto ovat mahdollisia lentoaseman ympärivuorokautisen toiminnan mahdollistamiseksi, mitä päätuomari kiitteli:

Projektia on pystytty viemään eteenpäin erittäin vaativassa toimintaympäristössä. Työtä on jouduttu tekemään tarkasti rajatulla alueella toimivan lentokentän yhteydessä. Merkittävää on, että asiakastyytyväisyys on projektin edetessä parantunut koko ajan.

Kuva: Helsinki-Vantaan lentoaseman kehitysohjelman projektitiimiä vastaanottamassa RIL-Palkintoa Säätytalolla 23.11.2021. Kuvaaja Sami Perttilä/RIL

Helsinki-Vantaan lentoasema on Alahuhdan mukaan kiistatta Suomen tärkeimpiä näyteikkunoita maailmalle, ja uudet tilat sekä toiminnot osoitus monipuolisesta suomalaisesta osaamisesta sekä kestävän kehityksen huomioimisesta:

Kehitysohjelma vahvistaa Helsinki-Vantaan asemaa johtavana vaihtolentoasemana Euroopassa. Tällä on suora vaikutus niin maamme liike-elämään, talouteen kuin saavutettavuuteen.

Olemme Finaviassa erittäin iloisia kehitysohjelman saamasta tunnustuksesta. Lähes kymmenvuotinen projektikokonaisuus on osoitus finavialaisten sekä kumppaniemme monipuolisesta osaamisesta sekä sitoutumisesta pitkäjänteiseen työhön, kiittelee Finavian tekninen johtaja Henri Hansson.

Finavian kehitysohjelma Helsinki-Vantaalla on miljardi-investointi, jonka tavoitteena on kehittää lentoaseman palveluita ja asiakaskokemusta, sekä vahvistaa Helsinki-Vantaan asemaa Euroopan johtavana vaihtolentoasemana. Investointiohjelma on edennyt viimeiseen vaiheeseensa, jossa uudistettu terminaali 2 otetaan käyttöön 1. joulukuuta. Hankkeelle on myönnetty merkittävä kansainvälinen BREEAM-sertifikaatti excellent- tasolla kokonaisvaltaisesta ratkaisukeskeisyydestä.

RIL-Palkinto jaetaan vuosittain työlle tai hankkeelle, joka on lisäksi edistänyt kilpailuaikana parhaiten myönteistä rakennusteknistä ja yhteiskunnallista kehitystä maassamme. Asiantuntijatuomariston valitsemasta finalistikolmikosta voittajan päätti tänä vuonna yritysjohtaja Matti Alahuhta. Ensimmäisen kerran RIL-Palkinto on myönnetty vuonna 1972, ja vuonna 2020 palkinto myönnettiin Olympiastadionin perusparannukselle ja uudistamiselle.

Lue lisää:

Finavian Helsinki-Vantaan kehitysohjelmalle voitto Vuoden projekti -kilpailussa

Helsinki-Vantaan non-Schengen-alueelle myönnettiin arvostettu vastuullisuussertifikaatti

Finavian laajennushankkeelle tietomallinnuksen Tekla BIM Awards -palkinto

Helsinki-Vantaa uudistuu ─ Finavia avaa näyttävän terminaalin 1. joulukuuta