Hoppa över navigering

Finavias investeringsprogram får RIL-Priset för år 2021

Article published
25.11.2021 kl 09:58
Ilmakuva Helsinki-Vantaan terminaali 2:n pääsisäänkäynnistä
Ansvar
Projekthelheten för utvecklingsprogrammet för Helsingfors-Vanda flygplats har tilldelats RIL-Priset för år 2021 som utsågs av Finlands Byggnadsingenjörsförbund RIL rf. Priset delas årligen ut till det byggnadsarbete, -objekt eller -koncept som bäst representerar den finländska byggnadsingenjörskonstens högkvalitativa och innovativa kompetenser och färdigheter.

Vinnaren av RIL-Priset utsågs i år av företagsledare Matti Alahuhta. Priset delades ut den 23 november 2021 i Ständerhuset i Helsingfors. Finavias utvecklingsprogram för Helsingfors-Vanda flygplats, som avslutas 2023, hyllades särskilt för att ha utnyttjat digital teknologi i stor utsträckning och för att ha uppmärksammat ansvarsfullhet under projektets gång:

– Finavia har genomfört digitalisering under hela projektet, såväl i själva byggnadsarbetet som i informationsmodelleringen och genom att leda med information. Detta har gjort det möjligt att förutse helheten och dess delar samt att göra flexibla förändringar när problemlösning behövs för att säkerställa en bra kundupplevelse. Informationsmodelleringen har också spelat en nyckelroll i implementeringen av estetik, funktionalitet, säkerhet och ekonomisk effektivitet, kommenterade Alahuhta i RIL rf:s pressmeddelande den 23 november.

Framstegen i Finavias investeringsprogram har utformats så att det är möjligt att gradvis genomföra och använda flygplatsen dygnet runt, vilket fick beröm av huvuddomaren:

– Man har kunnat driva projektet framåt i mycket krävande omständigheter. Det har varit nödvändigt att arbeta inom ett strikt avgränsat område intill en verksam flygplats. Viktigt är att kundnöjdheten hela tiden har förbättrats i takt med att projektet fortskridit.

Bild: Projektgruppen för utvecklingsprogrammet för Helsingfors-Vanda flygplats får RIL-Priset i Ständerhuset den 23 november 2021. Fotograf Sami Perttilä/RIL

Enligt Alahuhta är Helsingfors-Vanda flygplats utan tvekan ett av Finlands viktigaste skyltfönster mot världen. De nya lokalerna och funktionerna är ett bevis på en mångsidig finländsk expertis och att hållbar utveckling uppmärksammats:

– Utvecklingsprogrammet stärker Helsingfors-Vanda flygplats position som den ledande transferflygplatsen i Europa. Detta har en direkt inverkan på både affärsverksamheten, ekonomin och tillgängligheten i vårt land.

– Vi på Finavia är mycket nöjda med erkännandet som utvecklingsprogrammet fick. Den snart tioåriga projekthelheten är ett bevis på Finavias och våra partners mångsidiga kompetenser och förmåga att engagera sig i långsiktigt arbete, säger Henri Hansson, teknisk direktör för Finavia.

Finavias utvecklingsprogram på Helsingfors-Vanda flygplats är en miljardinvestering som syftar till att utveckla flygplatsens tjänster och kundupplevelse samt att stärka Helsingfors-Vanda flygplats ställning som Europas ledande transferflygplats. Investeringsprogrammet har framskridit till sin slutfas där den förnyade terminal 2 tas i bruk den 1 december. Projektet har beviljats ett betydande internationellt betydelsefullt BREEAM-certifikat på excellent-nivån för sin helhetsmässiga lösningsorientering.

RIL-Priset utdelas årligen till ett arbete eller projekt som under tävlingstiden dessutom har främjat en positiv byggnadsteknisk och samhällelig utveckling i vårt land. Beslutet om vem som var vinnaren bland finalisttrion som utsetts av expertjuryn fattades i år av företagsledare Matti Alahuhta. RIL-Priset delades ut för första gången år 1972 och år 2020 tilldelades det för ombyggnaden och moderniseringen av Helsingfors Olympiastadion.

Läs mera:

Finavias utvecklingsprogram för Helsingfors-Vanda flygplats får vinst i tävlingen Årets projekt

Helsingfors-Vandas non-Schengenområde beviljades det uppskattade ansvarscertifikatet