Skip navigation

Oulun lentoasemalla juhlitaan 60-vuotista historiaa

Pressmeddelande
Article published
19.11.2013 kl 07:02
Vanha kuva pienestä lentokentästä.
Finavia avaa Oulun lentoaseman merkkivuoden kunniaksi kentän historiaan keskittyvän valokuvanäyttelyn. Lentoasemalle kaivataan myös matkustajien otoksia oululaisen lentomatkustamisen vuosikymmeniltä.

Valokuvakokoelma avaa matkustajille ja kentällä vieraileville upean näkökulman lentoaseman historiaan. Lentoasemasta on kehittynyt kuudessa vuosikymmenessä miljoonan matkustajan solmukohta, ja matkustajamäärillä mitattuna Oulu on nyt Suomen toiseksi suurin lentoasema.

– Tasavuosia täyttävän lentoaseman kehittäminen jatkuu tulevaisuudessakin. Uudistimme vastikään lähtöselvitysaluetta, jonne saimme uudet lähtöselvitystiskit, kuljetinjärjestelmän ja matkatavaroiden läpivalaisulaitteet, sanoo lentoaseman päällikkö Liisa Sallinen Finaviasta.

Finavia on kehittänyt Oulun lentoasemaa yhteensä 40 miljoonalla eurolla vuosina 2000–2013. Terminaalirakennusta laajennettiin vuosina 2002 ja 2011. Uusimman remontin myötä lähtöaula on entistä toimivampi ja sujuvampi myös kiireisinä ajankohtina.

60-vuotisjuhlan kunniaksi lentoaseman tuloaulassa tarjotaan kakkukahvit 300 ensimmäiselle tiistaina 19. marraskuuta alkaen klo 12. Valokuvanäyttely sijaitsee myös tuloaulassa, jonne kaikilla on vapaa pääsy.

"Pohjolan valkea kaupunki liittyi lentoliikenteen piiriin"

Oulun lentoaseman avajaiset pidettiin 30.6.1953. Kentälle laskeutui tuolloin Douglas DC-3 OH-LCB eli "Kuikka", jonka kyydissä oli arvovaltainen joukko kutsuvieraita eri ministeriöistä, puolustusvoimista sekä tiedotusvälineistä. Näin avajaispäivän tunnelmaa kuvasi Tie- ja vesirakennushallituksen pääjohtaja A. Kuusisto:

"Oulun uudelle lentokentälle hetki sitten laskeutunut lentokone tuo uuden ajanjakson Oulun liikenneolojen kehitysvaiheisiin. Aero Oy:n upeat teräslinnut, jotka tähän asti ovat ylpeästi lentäneet Oulun yli Kemiin ja Rovaniemelle, voivat tästä lähtien laskeutua Ouluun ja siten liittää Oulu, Pohjolan valkea kaupunki, säännöllisen lentoliikenteen piiriin. Nyt oululaiset voivat nopeasti ja mukavasti ilmojen halki suunnata matkansa pääkaupunkiin ja muihin liikennekeskuksiin."

Varsinainen lentoliikenne alkoi 1.7.1953 kello 07.55. Kiitotie oli sorapäällysteinen ja asemarakennusta lämmitettiin kamiinalla. Lentoaseman ravintolatoiminta oli annettu Sotainvalidien Veljesliiton paikallisosaston hoitoon.

Ensimmäisen puolen vuoden aikana lentoasemalla oli 5276 matkustajaa, mutta vuosikymmenten aikana Oulun lentomatkustajien määrä nousi kohisten. Muutaman viime vuoden aikana matkustajamäärä on kohonnut jopa sadoillatuhansilla, ja viime vuonna ohitettiin ensimmäisen kerran miljoonan matkustajan rajapyykki.

Matkustajamäärien nostamiseksi sekä lentoliikenteen edistämiseksi Finavia tekee aktiivisesti yhteistyötä seutukunnan kanssa ja tarjoaa lentoyhtiöille merkittäviä alennuksia uusille Oulun-reiteille.

Lähetä lentoasemakuvasi meille Facebookissa ja voita lahjakortti!

Onko kotialbumissasi mielenkiintoisia otoksia Oulun lentoaseman historiasta? Finavia etsii nyt matkustajan näkökulmasta otettuja valokuvia vuosikymmenten varrelta. Osallistu valokuvakilpailuun ja voit voittaa 300 euron matkalahjakortin! Parhaat kuvat julkaistaan lentoaseman näyttelytiloissa. Voit jakaa kuvasi Facebookissa osoitteessa www.facebook.com/finavia.

Matkustus