Skip to main content

Fr.o.m. 2014 analyseras vissa vätskor i säkerhetskontrollen

Published
12.11.2013 kl 12:00
EU:s nya bestämmelser för säkerhetskontroll av vätskor på EU:s flygplatser träder i kraft om 2,5 månader, i slutet av januari 2014. Genom bestämmelserna förändras metoderna i säkerhetskontrollen på flygplatserna i EU-länderna och flera andra länder. Bestämmelserna har ingen praktisk inverkan för passagerarna.

Enligt de nya bestämmelserna ska i handbagaget tillåten mat och dryck för barn under 2 år, flytande mediciner och dietprodukter och tax free-produkter för passagerare som kommer från länder utanför EU och som fortsätter sin resa med anslutningsflyg inom EU analyseras från och med den 31 januari.

De nuvarande begränsningarna för vätskor i handbagaget och packningsanvisningarna förblir oförändrade. Däremot medför bestämmelserna en liten lättnad för transferpassagerarna. Vid byte av plan kan transferpassagerarna medföra även tax free-produkter som de har köpt på en flygplats i ett land utanför EU eller i planet genom säkerhetskontrollen, förutsatt att produkterna är packade på rätt sätt enligt säkerhetsföreskrifterna.

I Finland kommer Finavia att skaffa vätskeanalysatorer på sina flygplatser, som installeras i anslutning till den nuvarande genomlysningsutrustningen.

– Finavia investerar cirka 3 miljoner euro i ny utrustning och arrangerar utbildning om den nya verksamhetsmodellen för hela personalen i säkerhetskontrollen. Dessutom kommer Finavia att anställa mer personal, säger flygplatschefen för Helsingfors-Vanda Ville Haapasaari på Finavia.

Enligt Haapasaaris bedömning medför cirka 5 procent av passagerarna sådana tax free-produkter, barnmat och barndryck samt flytande mediciner och dietprodukter som ska analyseras 2014.

Särskilt i början kan förändringen leda till att säkerhetskontrollerna går långsammare och det uppstår köer. Därför bes passagerarna packa barnmat och flytande mediciner så att de är lätta att ta ut ur väskan på en gång och visa upp för säkerhetskontrollören.

Flygplatsbolaget Finavia och Trafiksäkerhetsverket (Trafi) ger mer information i januari när förändringen är aktuell.

Så här packar du vätskor på rätt sätt

  • Tillåtna vätskor i handbagaget är fortfarande endast vätskor i behållare som rymmer max. 100 ml. De ska packas i en genomskinlig, återförslutningsbar plastpåse
  • Mat och dryck för barn under 2 år samt flytande mediciner och dietprodukter får medföras till kabinen så som tidigare. Från och med den 31 januari analyseras de i säkerhetskontrollen.
  • Alla andra vätskor ska fortsättningsvis packas i lastrumsbagaget. Förbjudna vätskor i handbagaget, till exempel dryckesflaskor, kosmetikprodukter i behållare som är större än 100 ml, djupfrysta produkter och så vidare, måste tas bort från passagerarna och förstöras.

Passagerare som byter plan får medföra tax free-produkter som de har köpt i området efter säkerhetskontrollen på en flygplats i ett EU-land eller i planet till anslutningsflyget. Från och med den 31 januari gäller detta även passagerare som kommer från länder utanför EU och som fortsätter sin resa inom EU-området. Till exempel produkter som köps i tax free-området på flygplatsen i Bangkok får medföras genom säkerhetskontrollen på Helsingfors-Vanda och till anslutningflyget i Finland.