Skip to main content

Finavias nätspel avslöjade: Dessa föremål förorsakar förvirring bland passagerarna

Published
31.12.2013 kl 06:35
Lavinryggsäckar, skidvallor och konserveringsmedel. Alla dessa är föremål som vållar även erfarna passagerare huvudbry om de får medföras på flygplan eller inte.

Genom Finavias säkerhetskontrollspel kan passagerarna testa om de behärskar fakta om säkerhetskontrollen. Vad får du ta med dig i passagerarkabinen? Vad ska du packa i lastrumsbagaget? Vilka föremål och vätskor är förbjudna?

Det lärorika och lekfulla spelet ger också Finavia viktig information. Spelresultaten har visat vilken information passagerarna ännu saknar. Till exempel endast cirka en tredjedel av webbspelarna förmår packa sin lavinutrustning på rätt sätt för flygresan.

– Passageraren får ha med sig en snöskredräddningsränsel antingen i handbagaget eller lastrumsbagaget. Förutsättning är att luftkuddarna i ränseln är utrustade med tryckutjämningsventiler och att utlösningsmekanismen inte innehåller mer gas eller exploasivt ämne än tillåtet, säger Jari Amnell, säkerhetsexpert på Finavia.

Amnell understryker att passagerarna ska kontrollera de tillåtna mängderna gaser och exploasiva ämnen i utlösningsmekanismen samt packningsanvisningarna för räddningsränsel exempelvis på Trafis webbplats. Dessutom ska passagerarna vid bokningen av resa eller senast vid incheckningen alltid be flygbolaget om tillstånd att medföra ränseln på flygplanet.

Även när det gäller övrig skidutrustning bör passagerarna vara noggranna. Vallaväck eller andra borttagningsmedel, skidvalla med fluor och värmare är föremål som inte får transporteras på flygplan. De ska skaffas först framme i resedestinationen.

Beakta även följande

Frysvaror och konserveringsmedel räknas i de flesta fall in i vätskor och därför ska de alltid packas i lastrumsbagaget. Sådana är också sylt, kvarg, vispad grädde och tårtor.

– En enkel tumregel är att ämnet är bredbart. En produkt räknas in i vätskor om den kan bredas med en kniv, säger Amnell.

Resultaten av säkerhetskontrollspelet har avslöjat att också vissa andra bekanta föremål förorsakar passagerarna huvudbry. Gångstavar hör till lastrumsbagaget, men locktänger och hårtorkar kan packas även i handbagaget.

På Finavias webbplats finns packningsanvisningar för flygpassagerare. På webbplatsen finns också tjänsten "Vilka föremål får du medföra på flygplan?", där du med hjälp av sökord kan söka packningsanvisningar och begränsningar för olika ämnen och föremål.

Anvisningarna och söktjänsten är tillgängliga under länken Jag åker iväg som finns på varje flygplats egen webbplats. Dessutom kan du testa dina kunskaper om säkerhetskontrollen på Finavias webbplats.

Föreskrifter om tillåtna och förbjudna föremål i säkerhetskontroller meddelas av internationella luftfartsmyndigheter och -organisationer, Europeiska kommissionen och, i Finland, Trafiksäkerhetsverket (Trafi).