Skip navigation

Ombyggnaden av Vasa flygplats framskrider – passagerarna får glädja sig åt ett nytt konstverk

Pressmeddelande
Article published
26.09.2013 kl 08:26
Finavia bygger om Vasa flygplats och har skaffat dit ett nytt konstverk som ska glädja passagerarna och besökarna. Konstverket Aviator Solaris av designern och skulptören Stefan Lindfors avtäcktes den 25 september. Den över 10 meter höga skulpturen av stål och glasfiber står framför terminalbyggnaden där alla som besöker flygplatsen kan se den.

"Vi träffade Stefan Lindfors och inspirerades att satsa på detta gemensamma projekt. Vi är väldigt glada över att vi har fått ett verk av en namnkunnig konstnär som välkomnar flygpassagerarna till Vasa", myser Mikko Komi, chef för Vasa flygplats.

 

Skulpturen framför Vasa flygplats sträcker sig till 10 meters höjd och är därmed utsatt för vindarna. "Idén bakom konstverket är en vindflöjel, vinden blåser liv i skulpturen," berättar Stefan Lindfors. Stommen i skulpturen är av rostfritt, valsat stålrör och vingarna av glasfiber som behandlats med färgad harts.

 

Lindfors har samarbetat med Finavia tidigare. I terminal 2 på Helsingfors-Vanda flygplats svävar Lindfors Concorde från 1993. Konstanskaffningen till Vasa flygplats omfattas av Finavias ArtPort-koncept som ingår i Finavias företagsansvar. Det är ett bra sätt att lyfta fram finländskt kunnande och ge konstnärerna möjlighet att få både finländsk och internationell synlighet för sina alster.

 

Utöver Finavia har verket finansierats av Bröderna Gröndahls Stiftelse. Juha Häkkinen, styrelseledamot i stiftelsen, är nöjd med att Finavia har velat satsa på Vasaregionen även genom konst. "Konstverket beskriver fint den energi som ska ge Vasaregionen ett lyft. Passagerarna som använder flygplatsen är lika med en halv miljon människor som ser konstverket", konstaterar Juha Häkkinen som även är verkställande direktör för Österbottens handelskammare.

 

Utvecklingsprojektet på Vasa flygplats avslutas vid årsskiftet

 

För ett år sedan inledde Finavia arbetet med att utveckla Vasa flygplats tillsammans med Vasa stad och ekonomiska region. Syftet är att förbättra terminalens funktion och tjänsteutbud och därigenom göra resandet smidigare. Bagagehanteringen förnyades helt i julas och den fungerar nu snabbare. Användningen av lokalerna i terminalen, butiksutbudet och säkerhetskontrollen har förnyats under året. Ombyggnaderna avslutas vid årsskiftet och då öppnas också det nya kaféet.

 

Vasa flygplats utvecklas och har därigenom en viktig roll i Finavias flygplatsnätverk. Bolaget vill utveckla flygplatsens verksamhet tillsammans med Vasa stad för att flygplatsen ska stödja näringslivet i regionen så bra som möjligt.

Resa