Skip navigation

Midsommardans, flygplatsyoga och egobilder på Helsingfors-Vand

Pressmeddelande
Article published
12.05.2014 kl 07:00
A man and a woman in front of a big poster.
Finavias Travellab testar passagerarnas idéer för tjänster på Helsingfors-Vanda flygplats.

Finavia är i först i världen med att på Helsingfors-Vanda flygplats lansera det unika projektet Travellab, där passagerare får testa och tycka till om nya servicekoncept.

Projektet Travellab bygger på serviceidéer från passagerarna och utgör en del av utvecklingsprogrammet för Helsingfors-Vanda flygplats. Genom programmet bereder sig flygplatsen på att betjäna upp till 20 miljoner passagerare före år 2020.

Finavia har samlat idéer från passagerarna för nya och intressanta tjänster bland annat i workshopar som Quality Hunters 2013. Under Travellab som pågår sommaren 2014 får passagerarna testa prototyper till tjänster som tagits fram utifrån idéerna.

En del av de realiserade idéerna ger bättre flyt till resandet, medan andra breddar serviceutbudet till passagerarna eller gör det helt enkelt roligare att resa.

– I Travellab frågar vi inte passagerarna vad de skulle vilja göra på flygplatsen. Däremot gör vi saker tillsammans med dem och frågar sedan hur det kändes, berättar flygplatschef Ville Haapasaari.

Det multiprofessionella expertteamet i Travellab studerar på ort och ställe hur olika passagerargrupper upplever tjänsterna. Utifrån feedbacken gör man sedan en bedömning av vilka av tjänsterna som kan införas permanent på flygplatsen.

– Vårt mål är att bjuda på genuina upplevelser och tjänster som verkligen bidrar till reseupplevelsen för passagerarna, säger Haapasaari.

Upplevelser för alla sinnen

Den första realiserade idéen inom Travellab är en bildvägg med Finlandstema på flygplatsen. Den ska locka resenärer att ta egobilder och lägga ut dem på sociala media under hashtaggen #SelfieFromHEL. Bildväggen Selfie from HEL öppnade fredagen den 9 maj vid gate 32.

Med Travellab blir det inom en snar framtid även möjligt att utöva yoga på flygplatsen. I yogastudion som öppnar den 21 maj kan passagerarna passa på att mjuka upp kroppen efter flyget genom att göra rörelser med instruktör eller på egen hand.

I juni släpps den finska midsommaren in på flygplatsen i form av björkar, midsommardanser och finska filmer. Passagerarna får också möjlighet att testa tjänster som tar fasta på den finländska kaffekulturen och på finsk mat.

Testerna i Travellab omfattar också tekniska tjänster, såsom infoskärmarna vid gatebussarna som ger tips om aktiviteter på flygplatsen.

Testerna av olika servicekoncept pågår hela sommaren fram till slutet av augusti.

Travellab går på djupet med transferpassagerarnas upplevelser

Helsingfors-Vanda flygplats är den ledande transferflygplatsen i Nordeuropa, och med Travellab vill man speciellt betjäna internationella transferpassagerare. Helsingfors-Vanda har som mål att vara den attraktivaste transferflygplatsen mellan Asien och Europa.

#TravelLab   #selfieFromHEL

 

Utveckling