Skip navigation

Ny teknik tas i bruk på Helsingfors-Vanda flygplats för bättre reseupplevelser

Pressmeddelande
Article published
30.07.2014 kl 06:00
People passing in airport corridors.
Helsingfors-Vanda flygplats är den första flygplatsen i världen som tar i bruk den nya tekniken för uppföljning av passagerarströmmarna. Det nya systemet finns överallt på flygplatsen där passagerare rör sig. Flygplatsoperatören Finavia Abp använder informationen från systemet för utveckling av reseupplevelserna och servicen på flygplatsen. Den nya tekniken möjliggör exakt positionering utan lagring av information om den enskilda användaren.

Systemet har utvecklats av det finländska teknikföretaget Walkbase och det används bland annat av stora butikskedjor runtom i Europa. Walkbases system bygger på inomhuspositionering utifrån WiFI-signaler från påslagna apparater, vilket i dag ger en täckning på 60–70 procent av resenärerna på flygplatsen.

Nya innovationer bidrar till Helsingfors-Vanda flygplats rykte som ett framåtblickande och kundorienterat trafikcentrum: ”Walkbases lösning ingår i vår strategi för en smart flygplats som erbjuder en behaglig reseupplevelse och gör resan mellan Europa och Asien smidig. Helsingfors-Vanda är först i världen med att införa denna teknik för hantering av passagerarströmmarna så att den omfattar hela den tid som resenärerna befinner sig på flygplatsen, från P-platsen till gaten,” berättar biträdande direktören för Helsingfors-Vanda flygplats, Heikki Koski.

Insamlad positionsdata används för att följa in- och utströmningen av passagerare och skapa bättre passagerarupplevelser, bland annat genom identifiering av rusning och flaskhalsar i säkerhetskontrollen eller i butikerna. Inom en nära framtid kan passagerarna om de önskar börja använda nya tjänster som systemet möjliggör, såsom information om ändringar i avgångstider och gate eller de snabbaste rutterna till olika delar av flygplatsen. ”Föreställ dig att din smarttelefon berättar för dig exakt hur mycket tid du har på dig att äta eller shoppa på flygplatsen och när du ska börja gå mot gaten. Tack vare tekniken från Walkbase är detta redan verklighet på Helsingfors-Vanda flygplats”, berättar Tuomas Wuoti, verkställande direktör för Walkbase och en av företagets grundare.

”Vårt samarbete med Finavia visar också att även en traditionell serviceleverantör, som en flygplats, kan införa innovationer och förbättra sin verksamhet genom att oavbrutet utveckla sig och förhålla sig öppet till nya idéer som föds inom startup-kulturen”, menar Wuoti.

För det tekniska införandet av systemet kommer upp till 300 iBeacon-apparater och WiFi-routrar att installeras på flygplatsen under innevarande år. De följer försynt med signaler från mobiltelefoner och andra bärbara apparater antingen passivt eller med en opt-in-funktion som bygger på en app. Informationssäkerheten för WiFi-signalerna från mobiltelefoner och andra bärbara apparater är av högsta nivå i systemet. ”Vårt utvecklingsarbete har genomgående utgått från starkt integritetsskydd och det utgör kärnan i vår teknik”, fortsätter Wuoti. ”Vi lagrar inte information om enskilda personer och har inte ens insyn i den”, betonar han.

 

Utveckling