Skip navigation

Välkommen till muminlandet!

Article published
24.06.2014 kl 05:00
A front of a moomin shop.
Moomin Shop hör till de största attraktionerna på Helsingfors-Vanda flygplats. Med anledning av Tove Jansson-jubileet ordnas olika evenemang med mumintema över hela Finland.

– För en del besökare är muminbutiken hela resans höjdpunkt och de ser fram emot den. Äldre personer minns muminfigurerna från sin egen barndom. Yngre besökare visar upp muminfigurer som de har låtit tatuera sig med, berättar Gabi Tuomi som är butikschef för Moomin Shop på Helsingfors-Vanda flygplats.

Alla muminfantasters skattkammare får påfyllning varje vecka. Jubileet till ära finns det även rikligt med artiklar märkta med Tove100, från muggar till minnesböcker och från kexburkar till kort.

Ur berget av mjukisdjur plockar pappor på arbetsresa ofta Muminpappan som present till barnen. Mumintrollet och muminmuggarna intresserar alla, men i övrigt finns det skillnader i vilka artiklar kunder av olika nationaliteter föredrar.

– Svenskarna köper artiklar för hemmet och utvecklande leksaker såsom pussel. De älskar Lilla My och hennes anarkistiska sinnelag. Japanska turister föredrar att köpa muminböckerna på originalspråk, till och med när boken har översatts från svenska till japanska. Som present köper de ofta flera stycken av samma sak, till exempel femtio nyckelringar. Japanerna dras till Snusmumriken och hans frihet och trofasthet, berättar Gabi Tuomi.

Muminfigurerna är kända på mest oväntade platser, men det finns också folk som inte känner till invånarna i Mumindalen.

– Det händer att någon turist kommer in och undrar vad det är för flodhästar vi säljer. Oftast väcker muminfigurerna positiva känslor och det är fint att de flyger iväg och ges som presenter överallt i världen, menar Tuomi.

Moomin Shop: T2, gate 26–27  Via Helsinki: The Mother of the Moomins - and so much more

Med anledning av Tove Jansson-jubileet ordnas otaliga evenemang över hela Finland

I år har det gått hundra år sedan Tove Jansson föddes. Den älskade konstnären, som är bäst känd som skaparen av muminfigurerna, hyllas genom många olika evenemang runtom i Finland.

Helsingfors

Ateneums omfattande jubileumsutställning presenterar Tove Janssons karriär som konstnär, illustratör, karikatyrtecknare, författare och skapare av muminfigurerna och -berättelserna. Konsert på 100-årsdagen den 9 augusti.
Ateneum: Jubileumsutställning

På Designmuseet visas samtliga 68 muminmuggar i original, från 1950-talet till jubileumsmuggen från 2014. I utställningen beskrivs även hur muggarna utformats genom original och arbetsversioner.
Designmuseet

En fotoutställning med fotografier av Toves yngre bror Per Olov Jansson och C.–G. Hagström samt från det Janssonska familjealbumet. Utställningen pågår den 5–27 september.
Hanaholmen: Leva, drömma, sväva

Borgå

Redan som barn tillbringade Tove somrarna i skärgården. Havet och holmarna är återkommande och älskade teman i hennes konstnärskap.
Konstfabriken: Tove och skärgården

Tammerfors

Verk av Toves pappa, skulptören Viktor Jansson.
Tammerforshuset: Konstverk av "Faffan" Jansson

En permanent utställning som omfattar cirka 2 000 originalkonstverk av Tove Jansson.
Trädgårdsparty den 3 augusti. Gratis inträde på Toves 100-årsdag den 9 augusti.
Tammerfors konstmuseums Mumindalen

Nådendal

Hälsa på muminfigurerna och titta in i muminhuset.
Muminvärlden

Glöm inte att du också kan ta flyget till många av evenemangsstäderna och till muminfigurernas värld.

Sök flygförbindelser och tidtabeller

Normal 0 21 false false false FI X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Normaali taulukko"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-qformat:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin-top:0cm; mso-para-margin-right:0cm; mso-para-margin-bottom:10.0pt; mso-para-margin-left:0cm; line-height:115%; mso-pagination:widow-orphan; font-size:11.0pt; font-family:"Calibri","sans-serif"; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-fareast-font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-theme-font:minor-fareast; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi;}
Resa