Skip to main content

Bag drop-automater ger smidiga flygresor

Published
09.05.2015 kl 05:00
I år införs fler bagageautomater, eller s.k. bag drop-automater, för incheckning i terminal 2 på Helsingfors-Vanda flygplats. Resväskor och ryggsäckar kan enkelt lämnas in med självbetjäning för bland annat Finnairs, Norwegians och SAS flyg.

På Uleåborgs flygplats kan automaterna användas för Finnairs flyg. Åbo flygplats kommer att få bag drop-automater inom kort.

Tack vare automaterna kan passagerarna checka in och lämna sitt bagage när det passar dem. Kunden kan komma till flygplatsen till och med flera timmar före flygets avgång, eftersom denne kan lämna in sitt bagage tidigare än förut.

Incheckningsdiskarna med personal öppnar ofta först två timmar före avgång. Automaterna ger på så sätt flexibilitet även i detta hänseende.

Den tid som används till incheckning nästan halveras i automat jämfört med servicedisk, visar flygbolags utredningar. De nya automaterna på Helsinfors-Vanda ökar kapaciteten ytterligare och minskar rusningen.

Trots ökad automation kommer den personliga servicen att bevaras. Den nya tekniken frigör personalresurser för att betjäna passagerare i specialsituationer och erbjuda hjälp till de som behöver eller önskar sig personlig service.

Passagerare som är vana vid självbetjäning kan i sin tur påskynda sina resor. På så vis kan samtliga passagerares kundupplevelser förbättras och kötiderna förkortas.

– Tekniken är ny och kräver att man först vänjer sig vid att använda den, säger Eero Knuutila, chef för serviceutveckling på Finavia.

Han är dock övertygad om att passagerarna, när de en gång testat automater, ser hur lätt och enkelt det är att använda dem. Merparten av passagerarna kommer även nästa gång att lämna in sitt bagage med självbetjäning.

I framtiden kan bagagetaggar skrivas ut hemma

Fördelarna kommer att öka i och med ökat antal användare av automater. Inom en snar framtid kommer man att kunna skriva ut bagagetaggar hemma, vilket kommer att bidra till att fler passagerare börjar använda automater.

– Vi följer upp användningsgraden och mäter hur mycket automaterna påskyndar resorna. Utifrån resultaten ska vi fatta beslut med tanke på år 2016, säger Knuutila.

Efter sommaren ska Finavia installera fler bag drop-automater. Dessförinnan ges flygbolagens personal utbildning så att de kan ge råd och hjälpa passagerare.

Så här använder du automaterna