Skip navigation

De bästa städerna för den som gillar historiska resmål

Article published
27.01.2015 kl 07:03
An airplane landing.
När man väljer resmål är ett av de viktigaste elementen resmålets historiska kulturarv. I sin rapport Hotel Price Index (HPI) har Hotels.com listat de vackraste resmålen som är kända för sina historiska byggnader. 

Aten, Grekland

Grekland anses vara den moderna civilisationens vagga. Det första historiska omnämnandet av Aten härstammar från 1500-talet f.Kr. Det är svårt att föreställa sig hur många gånger otaliga antika byggnader har förstörts och byggts upp på nytt genom historien.

Atens mest berömda arkitektoniska monument är Akropolis, som var en befäst del av forntida Aten och en tillflyktsort vid krig. Akropolis består av många tempel och byggnader. Historiskt betydelsefullt är också Olympiska Zeus-templet, Greklands största tempel som byggdes under 700–200-talen f.Kr. Historieintresserade kan också gärna besöka Plaka, Atens historiska hjärta, där tidsepokerna sammanflätas och historien möter nutiden.

Genomsnittspris för övernattningar i Aten under den första hälften av 2014: 89 €.

Jerusalem, Israel

Jerusalem är en av världens äldsta städer. Stadens första omnämnande i historieböckerna är från det 4:e årtusendet f.Kr. I dag är Jerusalem en modern och dynamisk stad där du stöter på majestätiskt vackra byggnader som bevarats sedan urminnes tider.

Den kanske mest kända sevärdheten är Västra muren, som är en helig plats för judarna. Muren är återstoden av utbyggnaden av Tempelberget som Herodes den Store lät göra och en del av Jerusalems andra tempels stödmur. Det andra templet låg på Tempelberget tills det förstördes år 70 e.Kr.

En annan historiskt viktig byggnad i Jerusalem är den Heliga gravens kyrka, en viktig helgedom inom den kristna kyrkan, som uppfördes år 325. Davids torn är också väl värt ett besök. Denna fästning som byggdes på 200-talet f.Kr. fungerar numera som Jerusalems historiska museum.

Genomsnittspris för övernattningar i Jerusalem under den första hälften av 2014: 132 €.

Prag, Tjeckien

Prag har redan i flera års tid varit ett av de största turistmålen i Europa. Och inte att undra på, Tjeckiens huvudstad har nämligen en mängd intressanta sevärdheter. Gamla stan är ett av Prags populäraste besöksmål och väl värd ett besök. Där ligger också det gamla stadshuset som är känt för sin astronomiska klocka som visar himlakropparnas rörelser. Klockan har bland annat en kalender och rörliga figurer. Klockan byggdes år 1410 och har länge varit en symbol för Prag.

Pragborgen är också en nästan obligatorisk sevärdhet: slottet med sina murar och torn är en ståtlig syn och är säte för Republiken Tjeckiens president.

Genomsnittspris för övernattningar i Prag under den första hälften av 2014: 88 €.

Istanbul, Turkiet

Turkiets största stad Istanbul har en mängd intressanta historiska sevärdheter. Ett bra ställe att börja sin rundvandring är Sultanahmet, Istanbuls viktigaste torg och historiska centrum. Där hittar du bland annat Turkiets mest betydande arkitektoniska verk, Hagia Sofia och Blå moskén, även känd som Sultan Ahmed-moskén.

Hagia Sofia anses vara den bysantinska arkitekturens mästerverk. Ursprungligen uppfördes byggnaden som en ortodox kyrka, men på 1400-talet omvandlades den till en moské. I dag är byggnaden ett av världens mest storslagna museer och absolut värd ett besök. Blå moskén, som ligger i närheten av Hagia Sofia, är en av de mest kända symbolerna för Istanbul. Moskén uppfördes 1616 och har fascinerat besökare med sin skönhet och prakt alltsedan dess.

Genomsnittspris för övernattningar i Istanbul under den första hälften av 2014: 94 €.

Du kan läsa och ladda ned hela Hotel Price Index-rapporten på www.hotel-price-index.com

  • Hotel Price Index är en rapport över hotellprisernas utveckling över hela världen. Den publiceras två gånger om året av Hotels.com.
  • Prisexemplen gäller ett dubbelrum per natt.
  • De angivna priserna är de genomsnittspriser som resenärerna har betalat under tiden 1.1.2014–30.6.2014, varför ändringar kan förekomma.
  • Alla priser har avrundats till närmaste hela euro och procentsiffrorna till närmaste hela procent.

Källa: Hotels.com

Sök flyg till dessa historiska resmål

Resa