Hoppa över navigering

Den prisbelönta Helsingfors-Vanda-appen tillgänglig för Apple Watch

Pressmeddelande
Article published
24.04.2015 kl 07:00
Nu kan du resa via Helsingfors-Vanda ännu smidigare om du har Apple Watch på armen. Appen informerar passagerarna om t.ex. flyguppdateringar och information om gater i realtid.

– Utvecklingen av digitala tjänster är en viktig del av vårt utvecklingsarbete. Vi vill vara pionjärer, och detta är ett stort kliv i vår digitala strategi. Vi är stolta över att Helsingfors-Vanda mobilapp är bland de första som har tagits med i apparna för det smarta armbandsuret i App Store, säger Ville Haapasaari, flygplatschef på Helsingfors-Vanda och direktör på Finavia Abp, som sköter flygplatser i Finland.

Enligt Haapasaari går utvecklingen av digitala tjänster hand i hand med passagerarnas förväntningar och önskemål.

Enkäten Smart Thinking 2014, som genomfördes av den internationella flygtransportorganisationen SITA, visar att passagerare vill att deras resa ska vara enklare och att de tyr sig till teknik för hjälp. Till exempel önskar 72 procent av passagerarna att de ska få flyguppdateringar i realtid till sina mobila enheter.

Vissa av dem som har förhandsbeställt Apple Watch kan lägga vantarna på det nya, smarta armbandsuret idag.

Den nya Helsingfors-Vanda-appen för smarta armbandsur gör resandet enklare

Appen för Apple Watch har planerats så att den handleder avresande passagerare under olika skeden av resan. När passageraren har lagt till sin flyginformation i Helsingfors-Vanda-appen, som är tillgänglig för iPhone och iPad, visas flyget automatiskt i armbandsuret.

Det är möjligt att kontrollera flyginformation, avgångstid och gate, den kortaste kön till säkerhetskontrollen, incheckningsdisken, avgångsterminalen och närliggande tjänster i armbandsuret på bara några sekunder.

– Appen meddelar till exempel när gaten öppnar och användaren behöver bara ta en snabb titt på den, säger Haapasaari.

Flygplatsappen är ett exempel på finländsk know-how

Appen har planerats och skapats i samarbete med det finska företaget Futurice.

– Utvecklingsprocessen beträffande appar för Apple Watch gav oss möjlighet att studera hur tjänster designas för att skapa ett äkta mervärde för användarna, säger Timo Sulanne, designer på Futurice.

Användarupplevelsen i smarta armbandsur skiljer sig från telefoner och datorplattor. Armbandsurets bildskärm är mycket liten. Därför är det viktigt att den aktuella informationen visas utan behov av att rulla.

År 2013 belönade Teleforum rf och Teknologiindustrin Finavia som den bästa aktören inom sin kategori som använder mobiltjänster i sin verksamhet. Utmärkelsen beviljades för Helsingfors-Vanda-appen, som planerats och skapats av Finavia och Futurice.

Finavia arbetar med ett utvecklingsprogram på nästan en miljard euro på Helsingfors-Vanda. Syftet är att förbereda sig inför ökande passagerarantal och behålla flygplatsens konkurrensläge som en knutpunkt för internationell flygtrafik. Helsingfors-Vandas styrkor är korta bytestider, vänlig personal och service i världsklass.

Utveckling Resa