Skip to main content

Så här packar du ditt reseapotek

Published
12.07.2015 kl 06:00
I resenärens grundutrustning ingår antihistamin, kortisonkräm och feber-/värkmedicin.

Näsdroppar och diarrémedicin är också bra att ha med sig, och naturligtvis handdesinfektion samt solkrämer.

Av smärtstillande medel rekommenderar jag paracetamol, för ibuprofen och andra antiinflammatoriska läkemedel kan medföra risk för blödning som kan framkallas av en del myggvirus.

När man reser till mera exotiska platser lönar det sig att samla reseapoteket med läkarens hjälp. Mot diarré och hudinflammationer ordineras antibiotikapreparat, och medicinskt kol är också bra att ha med.

Det behövs också rengöringsmedel, för speciellt i varma förhållanden bör man hålla såren rena för att undvika inflammationer.

Det är bra att ta med en dubbel dos läkemedel för en eventuell bassjukdom till exempel för den eventualiteten att man blir försenad från returflyget.

Medicinerna transporteras i handbagaget. Man kan också ta med medicin i vätskeform, bara receptet är med.

Lite snabbare till läkaren än i hemförhållanden

Om man får en kraftig feber under resan eller genast efter den, ska man gå till läkaren och inte avvakta ett par dagar som hemma.

Turistdiarré är mycket vanlig speciellt i Fjärran Östern. Om det inte finns ett apotek i närheten kan man också själv tillreda rehydrerande dryck enligt WHO:s anvisning genom att blanda 6 tsk socker och 1 tsk salt i en liter vatten.

Vanligtvis går diarrén över snabbt, men visst tar den värdefulla semesterdagar i anspråk. Man kan skydda sig mot eländet med god mathygien.

Jag är alltid misstänksam mot gatumat som är så populär i Asien. Det lönar sig åtminstone att kika lite hur maten tillreds i ståndet. 

Mot diarré kan man ta probiotiska preparat, som jag rekommenderar för tropikresenärer, och mjölksyrebakterier skadar inte heller.

Flygresan som sjuk kan vara en plågsam upplevelse. Flygning är lite som bergsklättring i tunn luft, varför jag inte skulle flyga med en lunginfektion. Med självhjälpsmediciner kan man lyckligtvis lindra symptomen för vanlig förkylning.

En hälsokontroll kan ibland vara motiverad efter en längre utomlandsvistelse, speciellt när man anlänt från ett tropiskt område.

Se apotekstjänster på flygplatserna Helsingfors-Vanda, Kuopio och Uleåborg