Skip to main content

Palta: Morgondagens luftfartstrejk är olaglig

Published
23.11.2016 kl 08:19
lentokone taivaalla
Tre fackavdelningar inom Luftfartsunionen IAU har varslat om en 15 minuter lång strejk torsdagen den 24 november i Airpro Oy och de företag som tillämpar kollektivavtalet gällande tjänster inom flygtrafiken. Strejken är olaglig eftersom kollektivavtalen gäller.

Tanken är att strejken ska börja på torsdag kl. 14.40 och sluta kl. 14.55. Orsaken till strejken är enligt uppgift de åtgärder i Airpro Oy som riktar sig mot arbetstagarnas organisationsfrihet.

– Fackavdelningarnas påståenden om angreppen på organisationsfriheten saknar grund, säger Tuomas Aarto, vice verkställande direktör för Arbetsgivarna för servicebranscherna PALTA rf.

– Faktum är att man genom strejken försöker blanda sig i arbetsgivarens arbetsledningsrätt och påverka de kollektivavtal som tillämpas i Airpro Oy. En bakomliggande orsak till agerandet är Luftfartsunionen IAU:s uråldriga organisationspolitiska strävan efter att uppnå arbetsvillkorsmonopol inom flygtrafiken, säger Aarto.

Palta kräver att fackavdelningarna avblåser den planerade strejken och att IAU ingriper i situationen.

– Effekterna av den planerade arbetskonflikten torde bli små. Den kan dock förorsaka korta förseningar i flygtrafiken och hanteringen av bagage, frakter och flygplansmat. Allt detta är beklagligt med tanke på passagerarna, säger Aarto.

De fackavdelningar som har varslat om strejk är Siviililentoliikenteen työntekijät SLT ry, Finavian Maapalvelutyöntekijät FIMA ry och Finlands Civilflygtrafikassistenters Förbund SSL rf.

www.palta.fi