Skip to main content

Bärbar elektronik får även i fortsättningen medföras som vanligt på flyg till USA

Published
30.06.2017 kl 06:11
EU och USA har kommit överens om att bärbara datorer och surfplattor även i fortsättningen får medföras som vanligt i flygplanskabinen när man flyger till USA. Förfarandet är globalt och gäller samtliga flyg till USA.

De förhandlingar som EU och USA fört under våren har resulterat i att bärbara datorer, surfplattor och andra typer av bärbar elektronik även i fortsättningen får medföras som vanligt på flyg till USA. I stället för de diskuterade begränsningarna för medförandet av bärbara datorer kommer man att införa förstärkta säkerhetsåtgärder bl.a. vid avgångsgaterna.

”Vi är nöjda med resultatet av förhandlingarna som är mycket positivt med tanke på flygpassagerarnas komfort och säkerhet. Det är också utmärkt att man kom överens om ett globalt förfarande, eftersom praxisen på flyg från samtliga länder till USA blir tydlig”, betonar luftfartsdirektör Pekka Henttu av Trafi.

”Bärbara elektroniska apparater får alltså även fortsättningsvis medföras i kabinen på alla flyg som brukligt är. Genom beslutet utökas säkerhetsåtgärderna emellertid med nya delar. Exempelvis kontrollåtgärderna vid avgångsgaterna i samband med ombordstigningen på flyg till USA kommer att öka något. Tack vare dessa extra åtgärder slipper man lägga in de bärbara datorerna och surfplattorna i lastrummet under resan”, fortsätter Henttu.

Flygbolagen ger vid behov mer detaljerade anvisningar för passagerarna.

Källa: Trafis meddelande 3.7.2017