Skip navigation

Ny mobilapplikation för drönarflygare

Article published
19.07.2017 kl 09:44
Trafi har lanserat en ny mobilapplikation, Droneinfo, som erbjuder råd och praktiska tips för flygare av fjärrstyrda kameradrönare.

Den nya Droneinfo-applikationen innehåller information om till exempel förbjudna områden och restriktionsområden som påverkar var drönare kan flygas, samt om höjdrestriktioner, övriga flygare och väder. Användaren kan kontrollera situationen på den planerade flygningsplatsen på kartan och lägga till sig själv på kartan som drönarflygare vid en viss tidpunkt.

Syftet är att hjälpa drönarflygare att hitta säkra flygningsområden samt att dela ut säkerhetstips.

- Personer som flyger drönare som hobby känner inte nödvändigtvis till luftfartslagstiftningen och är därför inte alltid medvetna om de förbjudna områdena. Syftet med den nya mobilapplikationen är att underlätta tillgången till information och på det sättet öka säkerheten, berättar Trafis ledande expert Jukka Hannola.

Applikationen finns tillgänglig för operativsystemen iOS och Android.

I närheten av Finavias flygplatser är det i regel förbjudet att flyga en drönare. Man ska i god tid i förväg ansöka om tillstånd till flygning, och tillstånd beviljas endast av väl motiverade skäl.

Källa: Trafis meddelande 18.7.2017

Människor & Luftfart