Skip to main content

Undvik att reservbatteriet hamnar i problemavfallet – lägg det i handbagaget!

Published
10.05.2017 kl 09:53
Under flygresan ska nödladdare förvaras i handbagaget. Månatligen kasseras ungefär 2 000 av de nödladdare som tas i beslag på Finavias flygplatser.

Nödladdare eller s.k. powerbanks används t.ex. för att ladda telefoner, bärbara datorer och andra mobila enheter. Att ta med nödladdaren på resan är numera vanligt, men många packar ner dem på fel sätt.

Nödladdare ska alltid läggas i det bagage som tas med in i kabinen. Att förvara laddarna i väskan som lastas i lastrummet är förbjudet på grund av att de utgör en brandsäkerhetsrisk.

En laddare som förvaras på fel sätt måste avlägsnas från väskan i lastrummet, vilket kan leda till att hela väskan blir försenad till flyget. Föremål som beslagtagits förvaras bara några veckor på flygplatsen.

Varje månad kasseras ungefär 2 000 nödladdare på flygplatser runtom i Finland till följd av felaktig förvaring. Kasseringen av laddarna orsakar inte bara förtret för passagerarna, utan även utgifter för flygplatserna och en belastning på miljön. Beslagtagna nödladdare blir till slut problemavfall.

Sammantaget beslagtas ungefär 400 000 nödladdare årligen enbart på Helsingfors-Vanda flygplats. Finavia planerar just nu att föra laddare som beslagtas i säkerhetskontrollen vidare till välgörenhet och återvinning.

Finavia driver i sociala medier en kampanj om hur man ska packa rätt. Dela ditt eget exempel på en korrekt packad väska under #PackMeRight!

Kontrollera om du kan ta produkten med dig på en flygresa