Hoppa över navigering

Humans of Finnish Airports: Flygplatschef Tanja Sabel

Article published
21.03.2019 kl 09:00
Tanja Sabel 2
Människor & Luftfart
Tanja Sabel brinner för utvecklingen av Ålands turism. Hon är en tvåspråkig talang inom turistnäringen och hon har bott och trivts på Åland i hela 15 år och har inga planer på att lämna skärgården.

Tanja Sabel, som varit chef på Mariehamns flygplats sedan våren 2011, kan sannerligen kallas för en multitalang inom turistnäringen. Innan hon började på flygplatsen har hon hunnit arbeta med tjänste- och ledningsuppgifter inom restaurang- och hotellbranschen samt på resebyrå och kryssningsfartyg.

– Jag är tvåspråkig och jag har ett bra språkhuvud. Jag är naturligt nyfiken och intresserad av kulturer. Också affärstänkande kommer naturligt för mig. I resebranschen har jag god nytta av mina förenade styrkor, säger Sabel.

I en internationell bransch är det viktigt att hålla sig uppdaterad

Arbetet på Finavia har överträffat Sabels förväntningar.

– I arbetet som flygplatschef är jag i kontakt med alla processer som berör tjänsten, så jag lär mig ständigt nya saker. Det är verkligen givande att arbeta med experter från till exempel miljö- och teknikområdet, eftersom det öppnar upp nya perspektiv att arbeta med människor från olika områden, säger hon.

Sabel engagerar sig i ledning och servicedesign. Hon har tidigare studerat till restonom, och har dessutom vid sidan av arbetet genomfört en specialyrkesexamen i ledning och en magisterexamen i ledning och servicedesign. Hon planerar att använda sin expertis inom servicedesign för att utveckla kundnöjdheten på Mariehamns flygplats.

– Finavia satsar på servicedesign och är därför en pionjär inom området. Jag vill också utvecklas själv och växa tillsammans med Mariehamns flygplats, berättar Sabel. I en internationell bransch är det nödvändigt att hålla sig i utvecklingens framkant, anser Sabel.

– Förväntningarna måste överskridas för att behålla intresset hos världsvana resenärer, säger hon.

Ålands utveckling ligger nära hjärtat

Utvecklingen av turismen på Åland ligger nära hjärtat för Sabel. Sabel, som är från Åbo-trakten, har bott på Åland i drygt femton år och trivs så bra att hon inte längre vill flytta någon annanstans. Sabel förutspår att turismen kan stärka öns näringsliv och därmed skapa ny livskraft för trakten.

– I dagsläget är flygresorna till och från Åland mestadels affärsresor. Det skulle kunna bli mer semesterresor och Åland borde bli mer tillgängligt för turisterna även under andra årstider än sommaren. Jag önskar att de asiatiska turisterna skulle upptäcka Åland, och att det skulle bli tätare turer på triangelflygningarna mellan Åbo, Helsingfors och Mariehamn.

Inom en snar framtid kommer det genomföras en renovering av landningsbanan i Sabels drottningrike. Hon berättar att landningsbanan kommer att vara färdigt renoverad innan år 2021 då Tall Ships’ Race, ett internationellt evenemang för stora segelfartyg, ska gå av stapeln i Mariehamn. Sabel kommer dock framförallt att satsa på goda kundupplevelser på Mariehamns flygplats.

– Kunderna måste alltid prioriteras. Oavsett vad tjänsten är, måste den analyseras från alla intressegruppers perspektiv, men framförallt från kundernas.

Läs mer om Mariehamns flygplats.