Hoppa över navigering

Äntligen på resa på höstlovet? Läs alla aktuella anvisningar och packningstips

Article published
17.09.2021 kl 14:38
Matkustajat
Det är många som ska resa för första gången på ett tag under det kommande höstlovet. Enligt experter kan resenärer som vaccinerats två gånger resa enkelt och säkert.

För en behaglig början på höstlovet, kom till flygplatsen i god tid för att hinna med parkering, bagageavlämning och incheckning, säkerhetskontroll och shopping eller middag när du är på flygplatsen.

Observera att de flesta flygbolag och researrangörer fortfarande kontrollerar dokument som till exempel vaccinationsintyg eller negativa testintyg vid incheckningen.

I och med öppnandet av turismen kommer fler och fler tjänster, restauranger och butiker att öppnas på Helsingfors-Vanda flygplats, och du kan besöka dem medan du väntar på att ditt flyg ska avgå. Ta en kaffe eller fira början på din resa med ett glas skumpa och besök våra butiker.

Campingutrustning i lastrummet eller handbagaget?

Om du ska till Lappland på höstlovet för att njuta av höstfärgerna eller vandra utomlands, är det en bra ide att bekanta sig med packningsanvisningarna i god tid före resan. När du reser med specialbagage, såsom utrustning för camping, vandring eller jakt, läs gärna packningsanvisningarna på förhand.

Om du är osäker på hur du ska packa ditt övriga bagage, kan du få svar på dina frågor genom att gå in på Finavias webbplats på sidan Så här packar du ditt bagage inför flyget. På samma sida finns även anvisningar som gäller transport av elektronik, kosmetika, säkerhetskontrollsregler för livsmedel och alkohol samt andra viktiga fakta. En tumregel för vätskor är att om produkten är bredbar med kniv, räknas den som vätska.

Reser du med barn?

Råd för dig som reser med barn finns på Finavias webbplats på sidan Resa med barn. Där hittar du bl.a. tips om hur du ska göra med sittvagnar och barnvagnar på flygplatsen.

På flygplatsens Schengensida vid gate 20 finns en lekplats, där de minsta i familjen kan leka i finsk sommarstugstämning. På Non-Schengen sidan kan människor i alla åldrar slappna av och sträcka sig före flyget i Vardagsrum Maja, som kan hittas nära gate 52.

Barn under 12 år som reser med föräldrar som är fullständigt vaccinerade, eller vars föräldrar inte behöver genomgå coronavirustester när de anländer till Finland, behöver inte undvika kontakter när de återvänder hem från en resa. Du hittar aktuell reseinformation på THL: s webbplats.

Resa