Hoppa över navigering

Coronaintygen hos alla passagerare som anländer till Finland kontrolleras i fortsättningen – förbered dig för rusning på Helsingfors-Vanda flygplats

Article published
21.07.2021 kl 16:30
Nainen seisoo Helsinki-Vantaan lentoasemalla.
Vanda stad uppger i sitt pressmeddelande att när de inre gränskontrollerna inom EU:s Schengenområde upphör kommer man på Helsingfors-Vanda flygplats att börja kontrollera coronaintygen hos alla passagerare som anländer till Finland från riskländer. Detta kan leda till tillfällig rusning på flygplatserna.

Vanda stad uppger i sitt pressmeddelande att när de inre gränskontrollerna inom EU:s Schengenområde upphör fr.o.m. den 26 juli kommer hälsomyndigheter på Helsingfors-Vanda flygplats att börja kontrollera coronaintygen hos alla passagerare som anländer till Finland från riskländer. Syftet med kontrollerna är att trygga hälsosäkerheten när EU:s inre gränskontroll upphör.

Gränsbevakningsväsendet kontrollerar som handräckning intyg hos non-Schengen-passagerare och hänvisar passagerare vid behov till ett coronatest på flygplatsen.

Den inresemodell som införs kan tidvis leda till rusning på flygplatsen för ankommande passagerare.

Ta fram dokumenten i tid

Med stöd av smittskyddslagen ska ankommande passagerare uppvisa intygen vid ankomsten. Det är bra att ta fram intygen i tid för att inspektionen ska gå smidigt. Passagerare som inte har nödvändiga intyg över vaccinationer, genomgången sjukdom eller ett negativt testresultat hänvisas till coronatester.

Om en passagerare inte har några vaccinationer eller ett negativt coronavirusintyg ska hen genomgå det första testet så snart hen anländer till landet och det andra testet mellan 72 och 120 timmar därefter.

Om en passagerare har fått ett coronavaccin minst två veckor tidigare eller har ett negativt testintyg ska hen endast genomgå det senare testet.

Den som fått full vaccinationsserie behöver inte genomgå testet när det har gått minst två veckor sedan den sista vaccinationen.

Finentry påskyndar betydligt

Användningen av tjänsten Finentry underlättar i hög grad ankomsten till Finland. Man kan registrera sig i tjänsten redan i avreselandet. Passageraren får i tjänsten anvisningar om nödvändiga coronatester och kan boka en tid för testning. Passagerare kan emellertid alltid, om de så önskar, på flygplatsen genomgå ett coronatest.

Finavia öppnade måndagen den 12 juli terminal 1 på grund av det extra utrymme som hälsosäkerhetsprocesserna kräver och på grund av en liten ökning av passagerarantalet. Utöver avgångs- och ankomsthallar öppnar Finavia ytterligare utrymmen för passagerare vid gateområdet.

Finavia har sedan ingången av 2020 intensifierat kommunikationen till passagerarna om hygienanvisningar, effektiviserat rengöringen av ytor på flygplatser och ändrat passagerarprocesserna för att de gällande kraven ska kunna uppfyllas.

Mer information får du också på THL:s webbplats Resor och pandemi samt på Gränsbevakningsväsendets webbplats Coronainfo.

Resa