Hoppa över navigering

Så här påverkade måndagens snöstorm flygen från och till Helsingfors-Vanda

Article published
13.12.2022 kl 10:04
Kunnossapitokalustoa lumisessa maisemassa
Resa
Trots en exceptionellt hård vinterstorm avgick och anlände cirka 60 procent av flygen på Helsingfors-Vanda enligt tidtabellen.

– Måndagen den 12 december hade vi 420 flygningar på flygplatsen, varav nästan 60 procent höll tidtabellen. Särskilt tack vare förberedelse av alla flygfältsaktörer, so som vårt eget vinterunderhåll, flyg- och marktjänstbolag och flygtrafikledningens, och den exakta prognosen från Meteorologiska institutet fick vi flygen att lyfta bra, säger Jani Elasmaa på Finavia som ansvarar för funktionerna på landningsbanorna och uppställningsplattan på Helsingfors-Vanda.

Vädret var mycket dåligt. Det snöade mycket och samtidigt var vinden hård, varför man var tvungen att begränsa antalet ankomster och avgångar av säkerhetsskäl. En del av flygen blev försenade. Finavia kunde dock upprätthålla två parallella landningsbanor hela tiden, vilket förbättrade flödet av flygtrafik. Även flygbolagens avisningar av flygplan gick trots utmanande förhållanden bra.

Flygtrafiken i Centraleuropa drabbades också av vinterförhållandena. Vissa flyg kunde inte avgå i tid från Helsingfors-Vanda flygplats, eller landade till och med flera timmar för sent, när start- och landningsbanorna på destinationsflygplatserna var stängda eller trafiken kraftigt begränsad.

På förmiddagen landade till exempel sex flyg till Riga och Tallinn på Helsingfors-Vanda flygplats, som fungerade som reservplats för flygen.

För enskilda flygningar har vädersituationen i Europa återspeglats i utlämningen av bagage på Helsingfors-Vanda flygplats. Sent på måndagskvällen och på natten kan väntetiden för bagage ha blivit lång.

Bagage kan också ha blivit kvar på flygplatser i Centraleuropa. De levereras till passagerarna i efterhand. Bagage kan efterfrågas hos det egna flygbolaget.

Läs mer

Varför är flyg försenade i en snöstorm? Läs Jani Elasmaas blogg: Snökompetensen på Finavias flygplatser är ett sömlöst samarbete mellan flera aktörer på flygplatsen