Hoppa över navigering

Finavia och Helen tar en högpresterande laddstation för elbilar till Helsingfors-Vanda flygplats

Article published
25.04.2023 kl 08:21
Helsinki-Vantaan lentoasema kuvattu ylhäältä.
Ansvar
Finavia och energibolaget Helen tar en ny laddstation för elbilar till Helsingfors-Vanda flygplats. Det är den första högeffektiva laddstationen på Helsingfors-Vanda.

– Efterfrågan på elbilar har ökat kraftigt och det är fint att vi i samarbete med Helen kan öppna en ny laddstation för dessa nära flygplatsen, säger Jukka Isomäki, som svarar för parkerings- och landtrafiktjänsterna på Helsingfors-Vanda.

Helens högeffektiva laddstation tas i bruk på flygplatsens servicestation i början av hösten 2023. Laddstationen är tillgänglig dygnet runt och betjänar inte bara flygpassagerare och deras ledsagare, utan också till exempel taxibilar och biluthyrningsföretagens kunder.

– Nu går det betydligt snabbare att ladda elbilen på Helsingfors-Vanda. Laddstationen är för närvarande Helens största; dess totaleffekt är 600 kilowatt och den har åtta laddplatser, säger Kati Andersin, Helens chef för utveckling av elektronisk trafik.

Bild: Helens laddstation ligger framför flygplatsens servicestation. Laddstationen är markerad på kartan med grönt.

Det finns totalt nästan 400 laddningsstationer för elbilar på Helsingfors-Vanda flygplats..

– Våra parkeringshus P1 Premium och P2 är utmärkta för elblister eftersom det finns hundratals platser för elbilar i området. Den tredje våningen i P2-byggnaden är helt reserverad för elbilister, säger Isomäki.