Hoppa över navigering

Finavia och Plugit Finland bygger Nordens största högeffektiva laddningsfält för taxibilar på Helsingfors-Vanda

Article published
06.07.2023 kl 08:38
Helsinki Airport Outdoor View
Ansvar
Det finländska teknologiföretaget Plugit Finland kommer att förse Helsingfors-Vanda med ett laddningsområde med 40 högeffektiva laddningsstationer för flygplatsens elektriska taxitrafik. Laddningsområdet för eldrivna taxibilar kommer att vara klart i slutet av 2023.

Hundratals elektriska taxibilar besöker Helsingfors-Vanda flygplats varje dag, och antalet växer. Vi är glada att vi i samarbete med Plugit Finland kan erbjuda taxibilar som är verksamma på flygplatsen ett eget laddningsområde med ett centralt läge. Vi tror att den nya laddstationen kommer att tas emot väl, säger Jukka Isomäki, Finavias ansvariga direktör för parkerings- och marktrafiktjänster på Helsingfors-Vanda.

Den totala effekten för laddningsområdet för elektriska taxibilar som ska byggas på Helsingfors-Vanda flygplats är betydande, cirka 4 megawatt. Taxibilarnas laddningsområde förverkligas med Plugits högeffektiva laddningssystem.

– Genomfört i denna skala var det ett absolut krav att laddningssystemet och programvaran som driver det är finländskt. Genom att investera i offentliga laddningsfält för yrkestrafik gör vi vår del så att yrkestrafiken snabbt kan övergå till elfordon, säger Tuomas Mäkelä, som ansvarar för Plugits laddningsverksamhet för yrkestrafik.

Effektplaneringen av laddningsområdet för eldrivna taxibilar göra det möjligt att senare utvidga området till att betjäna upp till hundra eldrivna taxibilar samtidigt.