Hoppa över navigering

Finavia underlättar säkerhetskontrollen för flygpassagerare på Helsingfors-Vanda

Pressmeddelande
Article published
07.03.2023 kl 11:52
Turvatarkastuslaite
Resa
Flygplatsbolaget Finavia effektiviserar säkerhetskontrollen av handbagage på Helsingfors-Vanda. I början av sommaren kommer flygplatsens återstående gamla säkerhetskontrollutrustning att ersättas med ny slags teknologi som gör det möjligt för passagerare att bära vätskebehållare på över hundra milliliter i handbagaget.

För ett år sedan introducerade vi avancerad säkerhetskontrollteknologi på Helsingfors-Vanda, vilket innebär att vätskor och elektronik inte längre behöver tas bort från handbagaget. Det här har påskyndat och effektiviserat säkerhetskontrollen, säger Ari Kumara, chef för Finavias säkerhetsverksamhet.

Under sommaren 2023 blir det ännu smidigare att resa via Helsingfors-Vanda, när Finavia installerar mer toppmodern säkerhetskontrollutrustning på flygplatsen. Den nya utrustningen gör det möjligt för passagerare att bära vätskebehållare på över hundra milliliter i handbagaget.

Detta är ett viktigt framsteg sedan EU-lagstiftningens regler om vätskor togs i bruk globalt år 2006. Vi ligger i framkant när det gäller utvecklingen av säkerhetskontroll, då motsvarande ny teknologi för närvarande endast används på ett fåtal stora europeiska flygplatser och några flygplatser i USA.

Fram till sommaren kommer gammal och ny slags säkerhetskontrollutrustning att användas parallellt på Helsingfors-Vanda. För närvarande rekommenderas därför flygpassagerare att följa de nuvarande packningsanvisningarna för handbagage. Packningsanvisningarna finns på Finavias webbplats.

Förnyelsen gäller endast passagerare som reser från Helsingfors. Vätskebegränsningarna fortsätter att gälla för passagerare som reser från Finavias regionala flygplatser samt passagerare som anländer till Helsingfors-Vanda från länder utanför EU och byter flyg.

Vi vill vara det ledande europeiska flygplatsbolaget inom tjänsteutveckling. Det är viktigt för oss att betjäna våra passagerare så bra som möjligt och att kunna erbjuda högklassiga tjänster på våra flygplatser. Vi tror att vi kan erbjuda våra passagerare en smidigare och mer avslappnad resa med den nya teknologin, säger Ari Kumara.