Hoppa över navigering

Finlands nordligaste flygplats fyller 80 år – här är Ivalo flygplats milstolpar

Article published
05.06.2023 kl 08:21
Ivalon lentoasema vuonna 1956.
Destinationer
Varje år passerar tiotusentals passagerare genom Ivalo flygplats. Under årens lopp har flygplatsens nordliga läge också väckt intresse hos skapare av film och tv-program.

Ivalo flygplats historia går tillbaka till 1943, då den byggdes av tyska soldater. Tyskarna förstörde sedan flygplatsen då de drog sig tillbaka från Lappland i slutet av andra världskriget. Flygplatsen renoverades 1950 och Aero Oy, nuvarande Finnair, inledde flygningar mellan Rovaniemi och Ivalo år 1955.

På 1950-talet spelade Ivalo flygplats också en viktig roll för guldgrävarna, som flögs till vildmarken därifrån.

I takt med att antalet passagerare ökade på 1970-talet utvidgades flygplatsen, och 1975 började man flyga från Helsingfors till Ivalo året runt. Finavia har utsett Ivalo till årets flygplats två gånger, 2001 och 2017.

Ivalon lentoaseman matkustaja- ja lennonjohtorakennus noin 1960-luvulla.

Bild: Ivalo flygplats passagerar- och flygtrafikledningsbyggnad runt 1960-talet. /Finlands flygmuseum.

Antalet flygningar varierar beroende på årstiden

Ivalo flygplats ligger i Törmänen, cirka 11 kilometer från centrala Ivalo och 25 kilometer från Saariselkä.

Högsäsongen är från december till påsken, och då kommer och går det flera flyg om dagen. På sommaren är flygtrafiken mest aktiv från midsommar till slutet av augusti.

Jarmo Pyhäjärvi, som varit flygplatsens chef i tio år, säger att passagerarvolymerna har återhämtat sig väl efter coronan. Flygtrafiken har återgått till en bra nivå och året har hittills varit livligt.

Flygplatsen är en intressant scen för tv-program och filmer

Ivalo flygplats möjliggör smidiga förbindelser för turismen i norr. Flygplatsens läge uppskattas av semesterfirare, men den är också en intressant destination för många andra. Till exempel testar rallyteam och däcktillverkare regelbundet sin utrustning och sina produkter i Ivalo.

Film- och tv-produktioner har också varit intresserade av den nordliga flygplatsen.

– Till exempel filmades den första säsongen av tv-serien Ivalo här, och inspelningen av den nya säsongen börjar på våren. Också i filmen SkimbaGirls har flygplatsen positiv synlighet. I ett specialavsnitt av Grand Tour-programmet 2022 var Ivalo flygplats i rampljuset när programmets stjärnor körde här med sina bilar.

Belgian kuningas Baudouin ja kuningatar Fabiola Ivalon lentoasemalla 19.6.1969.

Bild: Kung Baudouin och drottning Fabiola av Belgien på Ivalo flygplats, 19.6.1969. / Markku Lepola, Museiverket.

Pyhäjärvi säger att produktionsbolagen är tacksamma för det smidiga och flexibla sätt på vilket det förberedande arbetet och den egentliga filmningen går till på flygplatsen. Ett utmärkt exempel på god service är tackbrevet från Finlands Bank.

– Europeiska centralbankens chefer anlände från Helsingfors till Ivalo på ett reguljärflyg, och de var imponerade av vår serviceattityd här på den lilla flygplatsen uppe i norr. Finlands Bank framförde deras tack till oss, och det kändes mycket bra.

Snowhow är viktigt på EU:s nordligaste flygplats

På Ivalo flygplats är man van vid en mängd olika väderförhållanden. Särskilt på vintern kan vädret vara en utmaning.

– Kraftiga stormvindar och snöyra kan vara svåra väderförhållanden för flygtrafiken. Vår expertis och kompetens är då nyckeln till att säkerställa landningsbanans goda skick. Vid ett tillfälle var vädret riktigt tufft, men kaptenen på planet bestämde sig ändå för att landa här. Planet landade som planerat och säkert. Efteråt uppgav kaptenen att han aldrig tidigare hade upplevt sådan snöyra och vinterstorm.

Ivalon lentoasema vuonna 2016.

Bild: Ivalo flygplats år 2016.

Pyhäjärvi betonar att det viktigaste vid utmanande väderförhållanden är att få ner flygplanen och deras passagerare på ett säkert sätt.

– Det är det allra viktigaste. Vi satsar på underhåll av landningsbanan och personalens vinterkompetens är på topp. På vinterstormdagar följer vi väderprognosen särskilt noga så att vi kan vara beredda på snabba fluktuationer i vädret.

Läs om Ivalo flygplats historia och milstolpar

Inläggets huvudbild: Ivalo flygplats år 1956 / Matti Poutvaara, Museiverket