Hoppa över navigering

Gränsbevakningsväsendet testar digitala resehandlingar på Helsingfors-Vanda flygplats

Article published
25.08.2023 kl 16:28
Matkustajia rajatarkastuspisteellä
Resa
Gränsbevakningsväsendet börjar ett pilotförsök av digitala resehandlingar på Helsingfors-Vanda flygplats måndagen den 28.8.2023. Försöket är ett så kallat Digital Travel Credentials (DTC) -pilotprojekt, som genomförs av Gränsbevakningsväsendet i samarbete med Finnair, polisen och Finavia.

I DTC-pilotprojektet kan passagerare på Finnairs flyg till London, Edinburgh och Manchester passera gränskontrollen genom en separat markerad gränskontrollpunkt. Detta gör gränskontrollen smidigare.

Enligt Gränsbevakningsväsendets pressmeddelande är pilotprojektet såvitt man vet den första gången i världen som digitala resehandlingar testas vid en verklig gränskontroll.

Passagerare på ovannämnda Finnair-flyg som är finska medborgare kan delta i pilotförsöket. Deltagande i pilotprojektet kräver förhandsregistrering vid polisens tillståndsservice.

Utöver det finsk-kroatiska DTC-projektet testas digitala resehandlingar samtidigt i ett annat liknande projekt inom flygtrafiken mellan Nederländerna och Kanada. Båda projekten ger information till EU-kommissionen för lagstiftningsbehov som en del av kommissionens omfattande policypaket om digital identitet.

Läs Gränsbevakningsväsendets meddelande och anvisningar för förhandsregistrering.