Hoppa över navigering

Helsingfors-Vanda flygplats utsågs till Europas bästa flygplats i sin storleksklass

Pressmeddelande
Article published
06.03.2023 kl 08:50
Helsinki-Vantaan lentoasema yöllä
Resa
Flygplatsbolaget Finavia har tilldelats ett prestigefyllt internationellt flygplatspris. Priset baserar sig på en undersökning där passagerare har rankat Helsingfors-Vanda flygplats som den bästa flygplatsen i Europa i storleksklassen 15–25 miljoner passagerare.

– Vi är glada över priset och stolta över att flygpassagerarna har valt Helsingfors-Vanda till bästa flygplatsen i Europa. År efter år har Helsingfors-Vanda bibehållit sin starka ställning bland de bästa flygplatserna i världen, säger Finavias verkställande direktör Kimmo Mäki.

ASQ-priset (Airport Service Quality) delades ut av den internationella huvudorganisationen för flygplatser, Airports Council International (ACI). Prisen delades ut till flygplatser som var de bästa i sitt område och i sin storleksklass.

Priset baseras på kontinuerlig mätning av kundnöjdhet och servicekvalitet. Varje år deltar nästan 400 flygplatser från 95 länder i ASQ-undersökningen. För studien intervjuas årligen fyra tusen passagerare på Helsingfors-Vanda flygplats.

I ASQ-undersökningen utvärderade flygpassagerarna 30 olika servicekategorier, bland annat vägledning, kundtjänst, incheckning samt shopping- och matmöjligheter.

Under de senaste åren har Finavia förnyat utbudet av tjänster och restauranger på Helsingfors-Vanda som en del av flygplatsens omfattande utvecklingsprogram. Avgångshallen, ankomsthallen och säkerhetskontrollen har också förnyats.

– Vi har planerat och byggt Helsingfors-Vanda och dess förnyade terminal för flygpassagerarna. Vi tror att vi har lyckats utveckla en flygplats som tillgodoser behoven hos olika passagerare på ett mångsidigt sätt och ökar smidigheten av resandet.

Utöver ASQ-priset fick Finavia ett hedersomnämnande för sitt långsiktiga arbete för kundnöjdhet. ACI World Director General’s Roll of Excellence-utmärkelsen tilldelades endast fem flygplatser över hela världen. Under de senaste fem åren har Finavia mottagit ASQ-priset 2018, 2019, 2020 och 2022.

– Jag vill tacka alla kollegor på Finavia och alla företag och all personal som är verksamma på flygplatsen för deras fina prestation och utmärkta kundservice, som alla som arbetar på flygplatsen är engagerade i. En lyckad kundupplevelse kan bara skapas genom att arbeta tillsammans, säger Mäki.