Hoppa över navigering

Internationellt pris för terminalutbyggnaden på Helsingfors-Vanda flygplats: European Steel Design Award 2023

Article published
20.09.2023 kl 10:25
Helsinki Airport terminal.
Ansvar
Finavia har fått en internationell utmärkelse för stålkonstruktionen av terminalutbyggnaden på Helsingfors-Vanda flygplats. Priset European Steel Design 2023 delades ut i Amsterdam den 12 september 2023.

– Vi är stolta över att vår förnyade Helsingfors-Vanda flygplats får internationellt erkännande. Priset är en fin utmärkelse, och vi tackar för det goda samarbetet med många aktörer. Helsingfors-Vanda flygplats är ett vackert visitkort för hela Finland, säger Finavias tekniska direktör Henri Hansson.

Terminalutbyggnaden på Helsingfors-Vanda flygplats vann stålpriset i en konstruktionstävling som ordnades av den europeiska huvudorganisationen för stålkonstruktionsföreningar, European Convention for Constructional Steelwork (ECCS). Vinnaren utvaldes av en prisnämnd.

Terminalutbyggnaden på Helsingfors-Vanda hade redan tidigare vunnit utmärkelsen Årets stålkonstruktion 2021.

Terminalbyggnadens stålram har i huvudsak byggts med betongfyllda stålpelare och stålbalkar. Ett undantag utgör den nya avgångshallen, där de rombformade stålpelarna bär upp en fackverkskonstruktion med en spännvidd på 48 meter.

Utanför byggnaden har man byggt en utskjutande del med en största spännvidd på 20 meter. Balkarnas totala längd är cirka 3,9 kilometer och de övriga stålstomkonstruktionerna i byggnaden uppgår totalt till cirka 2 400 ton. Utöver i stommen har stål använts i stor utsträckning i fasader och kompletterande konstruktionsdelar.

– Att planera och bygga utbyggnaden av Helsingfors-Vanda terminal har varit ett historiskt projekt, och vi på Finavia är mycket stolta över det imponerande resultatet, som tydligt bär ett finländskt handavtryck, säger Henri Hansson.

Terminalutbyggnaden är en del av Finavias omfattande utvecklingsprogram på Helsingfors-Vanda. Utvecklingsprogrammet slutförs på hösten 2023.

Allianspartner vid terminalutbyggnaden på Helsingfors-Vanda

  • Byggherre: Finavia Abp
  • Huvudentreprenör: SRV Rakennus Oy
  • Arkitektonisk planering: Arkkitehtitoimisto ALA Oy
  • Byggnadsplanering: Ramboll Finland Oy
  • Stålkonstruktioner: Peikko Finland Oy, Nordec Oy, Aulis Lundell Oy, Turun Pelti och Eristys TPE

Läs även

Utbyggnaden av terminal 2 på Helsingfors-Vanda fick priset Årets stålkonstruktion

Helsingfors-Vandas utvecklingsprogram 2013–2023