Hur packar du din resväska på rätt sätt inför flygresan?

Antalet, måtten och viktbegränsningarna för bagage som får tas med på flyget varierar beroende på flygbolag och resklass. Vi rekommenderar att du packar viktiga och värdefulla föremål i handbagaget.

Mått- och viktbegränsningarna varierar beroende på flyg och reseklass, så kontrollera alltid bagageinformationen med ditt flygbolag. Flygbolagen tar ut en extra avgift för övervikt i bagaget. Vid behov kan du också skicka tyngre bagage som flygfrakt.

Om du vill ta med dig specialbagage, som skidorbarnvagnar, golfutrustning eller instrument, kontrollera transportvillkoren med ditt flygbolag innan du kommer till flygplatsen. Var alltid noggrann med hur du skyddar och packar ditt specialbagage. Flygbolaget ersätter inte nödvändigtvis specialbagage som skadats under flygresan, om det inte har packats på ett lämpligt sätt. 

Packa värdefulla och viktiga föremål som nycklar, pengar, smycken, mediciner, datorer, telefoner och dokument i handbagaget. Det kan vara bra att ha ett klädombyte och på semesterresor till exempel badkläder i handbagaget i fall din resväska kommer bort eller försenas.

Det är bra att redan hemma ta bort gamla bagagelappar från de väskor som ska checkas in. Knyt ihop eller stoppa in alla lösa remmar och band på väskor och ryggsäckar så de inte fastnar på bagagebandet. Lås handtagen. Lägg namn- och adresslappar både utanpå och inuti resväskan. På så sätt är det enklare att hitta och identifiera ditt bagage.

Om du vill kan du låsa resväskan. Säkerhetskontrollanten kan dock behöva öppna den om väskan misstänks innehålla förbjudna föremål eller ämnen. Väskan kan då bli försenad till flyget, om låset inte går att öppna med nycklar.

Håll uppsikt över ditt bagage på flygplatsen

Lämna inte dina resväskor eller annat bagage obevakade och ha dem med dig hela tiden. Om man upptäcker bagage som lämnats ensamt på flygplatsen, tar säkerhetspersonalen tillvara bagaget och lämnar det till myndigheten för undersökning.

Glöm inte heller övriga anvisningar för ökad resesäkerhet:

  • Packa ditt bagage själv.
  • Medför inte andra personers bagage eller varor.
  • Stäng dragkedjorna på handväskor, ryggsäckar och dragväskor.
  • Förvara pengar, plånböcker, pass och andra värdesaker i en handväska, dragväska eller ryggsäck. Medför dem inte i fickan.
  • Lämna inte din plånbok, handväska eller dina andra tillhörigheter på servicediskar, kaféer eller toaletter.

Vad ska man ta med som handbagage och vad ska man checka in? Vad är helt förbjudet att ta med på flygplan?

Så här gör du i säkerhetskontrollen