Hoppa över navigering

Finlands arktiska natur och finländsk design visas för resenärerna

Pressmeddelande
Article published
09.04.2014 kl 07:00
Archived
An illustration of a new area of Helsinki Airport.
Resa
Finavia har på Helsingfors-Vanda flygplats öppnat Finlands naturcentrum Haltias utställning Luonnos som presenterar den arktiska naturen samt modern finländsk formgivning som inspirerats av den.

Med utställningen vill man ytterligare förbättra servicen på flygplatsen och erbjuda resenärerna intressant tidsfördriv medan de väntar på att flyget ska avgå.

Utställningen Luonnos anknyter till Finavias utvecklingsprogram på omkring en miljon euro, där syftet är att stärka Helsingfors-Vanda flygplats position som en betydande knutpunkt i flygtrafiken mellan Europa och Asien.

– Vi vill skapa en överlägsen passagerarupplevelse för dem som reser via Helsingfors-Vanda flygplats och erbjuda dem nya och överraskande tjänster, säger flygplatschef Ville Haapasaari från Finavia.

Utställningen Luonnos visar alster av 12 finländska moderna formgivare för vilka Lapplands natur, färger, ljud och material har varit en inspirationskälla.

Utöver den nu aktuella utställningen finns det på flygplatsen gott om annat tidsfördriv som resenärerna kan använda sig av kostnadsfritt. Till dem hör bland annat Art Gallery för nutidskonst, en fotoutställning med luftfartstema och ett bokbytarställe.

Enligt flygplatschef Ville Haapasaari utgör olika utställningar och evenemang en viktig del av servicen på flygplatsen. I dem får resenärerna oförglömliga upplevelser och en möjlighet att koppla av en stund i den hektiska flygplatsmiljön.

Dessutom berättar utställningarna om Finland som ett turistmål.

– Av de 15 miljoner passagerar som passerar Helsingfors-Vanda flygplats är nästan hälften från utlandet. För dem är flygplatsen den första och ofta också den enda kontaktytan mot Finland, konstaterar Haapasaari.

Besök tillHaltia under väntetiden

Utställningen Luonnos är en samproduktion med Finlands naturcentrum Haltia. Haltia sijaitsee vain 45 minuutin päässä lentoasemasta. Centret samlar pärlorna i Finlands natur under ett och samma tak.

Finlands naturcentrum Haltia är ett nytt och attraktivt turistmål i huvudstadsregionen. Över hälften av de turister som semestrar i Finland kommer hit för att uppleva den finska naturen. På Haltia kan man under ett besök uppleva norrskenen i den lappländska vintern, njuta av skärgårdsutsikten på sommaren och beundra höstfärgerna på en myr.

– Vi hoppas att transferpassagerare som får se utställningen på flygplatsen blir inspirerade att besöka Haltia medan de väntar på sitt anslutande flyg. Då kanske de blir taggade att nästa gång välja Finland som destination, säger Timo Kukko som är direktör för Haltia.

Luonnos visas invid gate 32 och håller öppet dygnet runt. Gratis inträde.