Skip navigation

Kvinnor i luften på Helsingfors–Vandas flygutställning

Pressmeddelande
Article published
13.02.2014 kl 10:38
An artwork of a woman in blue dress climbing onto an airplane.
Det finns många sätt att vistas i luften. Vilket är ditt, frågar den fotoutställning som öppnas på Helsingfors–Vanda på alla hjärtans dag den 14 februari.

Kvinnor som stiger upp mot skyn och svävar finns på de bilder som visas i flygplatsens utställning Anti-Gravity Women. I Krister Löfroths porträttserie med nio bilder spjärnar varje modell emot tyngdkraften på sitt eget sätt: vissa symboliskt, andra i verkligheten.

Utställningens tema har hämtat sin inspiration från luftfartens ikoner Ikaros, bröderna Wright och Amelia Earhart som alla strävade upp mot skyn. För dem var vardagen inte tillräcklig. De ville tillfredsställa sin längtan att hitta något nytt och meningsfullt.

– Tillåt dig inte att vara ett offer för tyngdkraften, utan ha drömmar och följ dina drömmar koncentrerar Löfroth budskapet i sina bilder.

Fotografering är för Löfroth själv ett sätt att ta kommandot över vardagen, ta vara på ett stänk av den känslan och föreviga känslan med bildens hjälp.

– En bra bild serverar ingen färdig berättelse utan låter betraktaren fortsätta berättelsen i sina tankar. En bra bild är inte ett bryskt svar utan en vacker fråga, säger han.

Under årens lopp har fotoutställningen med flygtema, som är ett resultat av samarbetet mellan Finavia, Ilmailutoimittajat och Merja Ailama-Mäkitalo, visat flygtrafik och flygning ur flera olika perspektiv genom fotografer som är kända både internationellt och i Finland. 

För många luftfartsvänner är utställningen som byts ut två gånger per år ett mål som besöks regelbundet på Helsingfors–Vanda.

Utställningen finns i ankomstvåningen i terminal 2 nära apoteket, Alko och Picnic. Tillträdet till området är fritt för alla som rör sig på flygplatsen. Utställningen är öppen dygnet runt och den är gratis.

Fotoutställningen hör till Finavias konstkoncept ArtPort. Dess grundidé är att erbjuda resenärerna platser där man kan stanna upp som motvikt till den hektiska flygplatsmiljön.

ArtPort ingår också i Finavias företagsansvar. Utställningarna och gallerierna erbjuder konstnärer en möjlighet att visa upp sina verk och sitt kunnande både för den inhemska och för den internationella publiken.

Utställningen har åstadkommits genom ett samarbete mellan Finavia, Finnair, Kameralehti, Ilmailutoimittajat, Color-Kolmio, Epson, Krister Löfroth och Merja Ailama-Mäkitalo. Dessutom har Jas-tekniikka, Elinchrome, Finlands Yrkesfotografer och Finnfoto medverkat till att ta fram utställningen.

Fotomodeller i utställningen Anti-Gravity Women är Hanna Kallio, Duo Minja, Veera Konga, Anna Pirhonen-Mattila, Maria Aalto, Titta Niemelä, Aada Hämäläinen, Ritva Rantala och Oona.

 

Resa