Hoppa över navigering

Ombyggnaden av Ivalo flygplats börjar

Article published
19.05.2014 kl 08:06
Archived
Resa
Finavia inleder utbyggnads- och renoveringsarbeten på den nordligaste flygplatsen inom EU, Ivalo flygplats, måndagen den 19 maj. Arbetena ingår i Finavias betydande investering i flygplatserna i flygplatsnätverket detta år och totalt investeras 13,5 miljoner euro i Ivalo.

Vilka förändringar medför ombyggnaden?

Terminalbyggnaden på Ivalo flygplats saneras och byggs ut. Därtill kommer man att bygga fler parkeringsplatser och renovera flygtrafikområdena. Vid ombyggnaden av terminalen koncentrerar man sig särskilt på säkerhetskontrollinjen, väntrummen i avgångshallområdet, kafé- och butiksområdet samt tull- och passkontrollområdena.

När ombyggnaden är klar kommer flygplatsen att erbjuda ännu smidigare och trivsammare passagerarupplevelser, särskilt under högsäsong. Finavia anpassar också flygplatsen för de ökande trafikmängderna.

Hur påverkar ombyggnaden av flygplatsen flygresorna?

Finavia sörjer för att det ska gå så enkelt och smidigt som möjligt att resa via Ivalo flygplats även under ombyggnaden.

Flygtrafiken till Ivalo fungerar i övrigt som normalt, men i augusti när startbanorna renoveras är flygplatsen stängd. Efter en paus på tre veckor öppnas flygplatsen på nytt måndagen den 25 augusti 2014.

Under tiden flygplatsen är stängd den 4–24 augusti 2014 ordnas gratis busstransport till Kittilä flygplats för passagerarna. Från Kittilä går det flyg till Helsingfors.

Busstransport till Kittilä

När blir arbetena klara?

Enligt nuvarande bedömning kommer utbyggnaden av terminalen att vara klar våren 2015. De sista renoveringsarbetena blir klara i november 2015. Hela investeringen uppgår till 13,5 miljoner euro.

Ett led i Finavias utvecklingsprogram

Utöver på Ivalo flygplats inleds större investeringar i Tammerfors, Åbo och Rovaniemi i år. På ett flertal flygplatser görs dessutom mindre ändringar för att förbättra trivseln och serviceutbudet. Under detta år görs investeringar på cirka 35 miljoner euro i flygplatserna i nätverket.