Skip navigation

Aten – stadssemester och öhoppande i samma paket

Article published
25.07.2015 kl 06:00
Boat at marina in Athens.
Från antikens Aten kommer man också lätt till Greklands förtjusande övärld.

En hisnande mängd av arkeologiska ruiner, läcker grekisk mat samt storstadens puls får dig att njuta av en grekisk stadssemester, trots de hårda tiderna.

I Grekland hälsar man turister varmt välkomna, och landets prisnivå är förmånlig.

I Aten är det lätt att kombinera stadssemestern med vistelse på någon av Greklands bildsköna öar.

Från Pireus hamn, som man når med metro, avgår färjor till de populära öarna dagligen. En av resenärernas långtidsfavoriter är örundan Santorini−Mykonos−Kreta.

Under sommarsäsongen finns det skäl att boka biljetterna i förväg.

Tavernorna lockar till sig på kvällen

Akropolis-kullen hör självfallet till listan över Atens “obligatoriska” besöksmål. Antikens viktigaste arkeologiska sevärdhet domineras av templen Parthenon och Erektheion, av vilka det sistnämnda är känt för sina karyatider, dvs. kvinnoskulpturer som används som kolonner.

Plakas gamla stad, som ligger alldeles intill Akropolis, lockar till kvällsunderhållning och shopping med sina tavernor och butiker. Där finns också många av stadens bysantinska kyrkor.

Det intilliggande Monastiraki var tidigare en turkisk stadsdel, vilket basarerna är en påminnelse om. Från Monastiraki kommer man via den en kilometer långa gågatan Ermou till Sintagma-torget, det moderna Atens centrum.

Aten är fyllt av charmiga tavernor i vilka stämningen ofta påminner om hemmakök. I synnerhet under sommaren fylls många restauranger först efter klockan tio på kvällen.

Den populära restaurangen Eleas Gi ligger utanför staden, men är värd mödan. Restaurangen ligger i Kifisia på toppen av en höjd, och från dess terrass har man en hisnande utsikt över staden och bergen. På restaurangen väljer många en smakmeny.

Det finns till och med sex direktflyg i veckan till Aten från Helsingfors-Vanda med Finnair, Norwegian eller Aegean Airlines ända till slutet av oktober.

Flygplatsen ligger cirka 30 kilometer från centrum. Man kan åka med buss eller med metro, som också i övrigt är ett smidigt sätt att ta sig fram på. En frisk person klarar bra av Atens centrum till och med till fots.

Sök flygförbindelser från Helsingfors-Vanda

Resa