Skip navigation

Åtta alternativa resmål för alla hjärtans dag

Article published
11.02.2015 kl 09:02
Krakow at night.
Hotellsökningssidan trivago.fi har listat åtta traditionella, romantiska resmål. Dessa pärlor är kanske inte lika populära bland turister som sina mer välkända motsvarigheter, men när de gäller romantik står de sig mycket bra i konkurrensen.

I år infaller alla hjärtans dag på en lördag, vilket ger alla en utmärkt orsak att åka iväg på en romantisk weekendresa. Till de klassiska romantiska resmålen hör städer som Venedig, Rom, Buenos Aires och naturligtvis Paris. Men om du redan har besökt dessa alltid lika populära städer, eller du vill överraska din älskling med ett lite annorlunda resmål ska du fortsätta att läsa.

I stället för Venedig: Brygge (Belgien)

Venedig är känt för sina romantiska kanaler och trånga promenadstråk. Men visste du att det även finns andra kanalstäder i Europa? Brygge i Belgien är känt som Nordens Venedig. Denna stad, som även är upptagen på Unescos världsarvslista, har en unik atmosfär som tar besökarna på en resa flera hundra år tillbaka i tiden. I stadens historiska centrum finns byggnader med höga tak omgivna av slingrande kanaler, små tehus och chocolaterier samt medeltida stenlagda gator där man kan åka häst och vagn. Ett stenkast utanför gamla staden i den vackra parken Minnewater ligger Lake of Love, dvs. kärlekens sjö. Legenden säger att par som promenerar längs bron som går över sjön får uppleva evig kärlek.

Det charmiga hotellet B&B Den Witten Leeuw passar utmärkt för en romantisk weekend i Brygge.

I stället för New York: Madrid (Spanien)

New York är en unik stad med ett enormt kulturutbud, storslagna skyskrapor och oasen Central Park. Men man behöver inte korsa Atlanten för att få uppleva äkta storstadsromantik. Spaniens huvudstad Madrid är staden som aldrig sover. Där finns ett anmärkningsvärt antal museer, gallerior och teatrar samt det fantastiska operahuset som ligger alldeles intill det kungliga palatset. En solig dag kan man gärna styra kosan till Retiroparken. I parken finns en damm där man kan hyra en roddbåt och göra en romantisk roddtur och njuta av den avslappnande stämningen i centrum av staden.

Det stilfulla stadshotellet Jardines de Sabatini gör alla hjärtans dag-weekenden i Madrid fulländad.

I stället för Paris: Bath (England)

Frankrikes huvudstad Paris kallas kärlekens stad, och den gör verkligen skäl för sitt namn. Men om du vill undvika en klichéartad alla hjärtans dag ska du ta din älskling till Bath i England. Denna stad, som upptagits på Unescos världsarvslista, är kanske inte lika känd som Paris, men den har många vackra platser som är som gjorda för en alla hjärtans dag-weekend. Vad sägs till exempel om att bada i heta källor eller blicka ut över staden från tornet på den medeltida kyrkan? Bron Palladian Bridge i Prior Park är en av stadens mest romantiska platser. Till och med så romantisk att Baths officiella turistorganisation på sin webbplats kallar den för en idealisk plats för frieri.

Det lyxiga hotellet The Royal Crecent passar utmärkt för en weekend i klassisk brittisk stil.

I stället för Rom: Santiago de Compostela (Spanien)

Historiska Rom är ett populärt resmål för kärlekspar. Men det finns andra alternativ för den som vill njuta av en historisk atmosfär på sin alla hjärtans dag-resa. Santiago de Compostela i nordvästra Spanien är precis som Rom känt som en vallfartsort. Stadens landmärke är den flera hundra år gamla katedralen där aposteln Jakob den äldre sägs vara begraven. Katedralen omgärdas av Santiago de Compostelas gamla stad, som finns upptagen på Unescos världsarvslista. Intill gamla staden ligger Alameda-parken där det växer ett högt eukalyptusträd som är känt som kärlekens träd. Enligt traditionen går kärleksparen runt detta uråldriga träd antingen för att förnya sina äktenskapslöften eller bedyra varandra sin kärlek.

Det idylliska hotellet Rúa Villar i gamla staden gör alla hjärtans dag-weekenden i Santiago de Compostela oförglömlig.

I stället för Seychellerna: Santorini (Grekland)

Ögruppen Seychellerna i Indiska oceanen är med sina vita sandstränder och fantastiska solnedgångar ett verkligt drömresmål för den som vill uppleva romantik. Men det finns paradisöar som ligger närmare till. Den grekiska ögruppen Santorini i Egeiska havet är en av dem. Santorini uppstod för flera tusen år sedan genom ett vulkanutbrott, vilket ger öarna en alldeles unik natur. Utöver traditionella vita sandstränder bjuder öarna också på stränder täckta av röd och svart sand och vulkaniska stenar. Vulkanen är fortfarande aktiv och kratern ligger i havet. Santorini är känt för sitt djupblå hav och bildsköna solnedgångar, vilket gör öarna till ett populärt bröllopsresmål. En romantisk weekend på dessa fantastiska öar kan inte gå fel!

I februari är spahotellet Suites of the Gods ett utmärkt val för en weekend i Santorini.

I stället för Florens: Cochem (Tyskland)

Florens i Italien är ett drömresmål för par som vill provsmaka kvalitetsviner och njuta av den vackra naturen i Toscana. Men visste du att det även finns andra vindistrikt i Europa? Cochem ligger vid floden Mosel i Tyskland nära gränserna till Belgien, Luxemburg och Frankrike. I staden finns det vackra medeltida byggnader och kullerstensgator, och över floddalen reser sig den praktfulla tusen år gamla borgen Reichsburg. Längs med floden ligger ett antal vingårdar där man kan få smaka på Rieslingviner, som är typiska för Moseldistriktet.

Hotel-Café Germania är ett fantastiskt historiskt hotell.

I stället för Buenos Aires: Sevilla (Spanien)

Buenos Aires med sin heta tango lockar kärlekspar från hela världen. Om Argentina känns lite för lång borta för en weekendresa bjuds det på latinsk stämning på närmare håll. Sevilla i södra Spanien är huvudstad i provinsen Andalusien och känt för flamenco, vänliga människor och ett brett kulturutbud. Staden har också charmiga trånga gator och en vacker arkitektur som består av både gamla och ärevördiga monument och moderna byggnader. Under en resa till Sevilla hör det till att hyra en båt och ro längs kanalen vid Plaza de España. Middag kan avnjutas i någon av stadens stämningsfulla tapasrestauranger.

Det femstjärniga lyxhotellet Alfonso XIII gör weekenden extra speciell.

I stället för Prag: Kraków (Polen)

Tjeckiens huvudstad Prag har med sin charmiga gamla stad och sina storslagna monument blivit ett av de mest populära romantiska resmålen. Det finns dock andra romantiska pärlor i Östeuropa, till exempel Polens näst största stad Kraków. Gamla staden i Kraków, som finns upptagen på Unescos världsarvslista, formligen andas atmosfären i denna unika stad. Det finns små kaféer och butiker omgärdade av stenlagda gator, trivsamma restauranger och fantastiska stenkyrkor. Kvällstid är stadens monument vackert upplysta och det är som upplagt för en stämningsfull promenad hand i hand med den man älskar. Den romantiska utflykten fulländas av en promenad över gångbron som går över floden Wisla. Kärlekspar fäster lås i broräcket och kastar nyckeln i floden.

Det stämningsfulla hotellet Unicus i gamla staden gör alla hjärtans dag-weekenden i Kraków oförglömlig.

Källa: www.trivago.fi
Bilder: © Ministry of Foreign Affairs of the Republic of Poland / Flickr

Sök tidtabeller och flygförbindelser på Helsingfors-Vanda

 

Resa