Skip to main content

Demonstrationens effekter på flygtrafiken och flygplatsens trafikförbindelser och tjänster

Published
14.09.2015 kl 10:08
Fackförbundsmedlemmar i olika branscher planerar en omfattande arbetsnedläggelse fredagen den 18 september. Strejken kommer att påverka även flygtrafiken och flygplatsens trafikförbindelser och tjänster. På denna sida får du aktuell information om strejkens effekter på flygtrafiken. Informationen uppdateras hela tiden, så kontrollera läget före avgång. 

Effekter på flygtrafiken

Flygledarna, Finnairs kabinpersonal och flygplatsernas marktjänstpersonal lägger ned arbetet under två timmar kl. 11–13. Under dagen kommer också säkerhetskontrollen samt transporterna på uppställningsplattorna att vara underbemannade.

På grund av eventuell rusning i säkerhetskontrollen och vid de övriga serviceställena ber vi flygresenärerna att ta sig till Helsingfors-Vanda betydligt längre tid i förväg än normalt.

På strejkdagen är det också bra att vara förberedd på förseningar i både ankommande och avgående flyg. Förseningar är att vänta särskilt på fredag eftermiddag och kväll.

När det gäller eventuella inställda flyg och tidtabelländringar ber vi flygresenärerna att följa informationen från det egna flygbolaget eller researrangören.

Mer information om Finnairs flyg finns på bolagets webbplats. Som det ser ut nu kommer de övriga flygbolagen att operera som normalt, men det kan komma ändringar även gällande dem.

Finavia beklagar de olägenheter som flygresenärerna orsakas och gör sitt yttersta för att flygtrafiken ska fungera så smidigt som möjligt under arbetsnedläggelsen. Finavias flygkontroll- och säkerhetskontrolltjänster samt övriga tjänster sköts av cheferna och genom tillfälliga arrangemang under arbetsnedläggelsen.

Finavia informerar aktivt om demonstrationens effekter på sin webbplats och i sociala medier. Aktuell information lämnas också i Helsingfors-Vandas mobilapp.

Det egna flygets status can följas i Finavias webbtjänst:

Effekter på flygplatsens trafikförbindelser

Kollektivtrafiken står stilla på fredagen. Vi ber flygresenärerna att använda taxi, egen bil, hyrbil eller samåkning.

Finnairs City Bus som går mellan centrum av Helsingfors och flygplatsen kör färre turer än normalt. Mer information finns på Pohjolan Liikennes webbplats.

Taxis operar som vanligt.

Information om parkering och biluthyrning på flygplatserna finns på flygplatsernas egna webbsidor.

Trafikverket uppmanar bilisterna att vara beredda på rusning i huvudstadsregionen. Vi ber flygresenärerna att reservera tillräckligt med tid för resan till flygplatsen.

Tågtrafiken drabbas av störningar fredagen den 18 september klockan 6–18.  VR ger mer information om tåget som går till Helsingfors-Vanda längs Ringbanan.

Störningarna i busstrafiken börjar fredagen den 18 september klockan 3 på morgonen och pågår till och med lördagen den 19 september klockan 3 på morgonen. HRT ger mer information om flygbussarna som går till Helsingfors-Vanda.

 På Helsingfors-Vanda finns det två och i närheten av flygplatsen ett flertal hotell. Vid gaterna 37 och 31 i terminalen kan man övernatta i GoSleep-sovkapslar.

Effekter på flygplatsens tjänster

Aktörerna på flygplatsen strävar efter att ha kaféer, restauranger, butiker och övriga serviceställen öppna som normalt. Vissa butiker kan dock tvingas stänga helt eller delvis. Ta del av tjänsterna på Helsingfors-Vanda här.