Skip navigation

Nu kommer man lätt från Finland till München!

Article published
19.10.2015 kl 06:00
Nu kommer man direkt till München till och med från Lappland, och fem gånger om dagen från Helsingfors-Vanda.

Tysklands tredje största stad och delstaten Bayerns huvudstad München är ett utmärkt val för en veckoslutsresa. Om man har mera tid, finns det fina turistmål och även alpina skidorter på en bil- eller tågresas avstånd.

München fyllde 850 år för ett par år sedan. De historiska byggnaderna smeker ögat. Om man frågar stadsborna säger de sig vara framför allt bayrare. Fristaten Bayern anslöts till FörbundsrepublikenTyskland först år 1949.

Det första som man tänker på när man hör namnet München är naturligtvis Oktoberfest som koncentrerar sig kring öl, vid månadsskiftet september–oktober. Staden erbjuder också mycket annat.

Kulmen på årsslutet – julmarknaden

Julmarknaden som anordnas på stadens centraltorg Marienplatz 27.11–24.12.2015 är det främsta besöksmålet under adventstiden. Julgranen på torget belyses med 3000 lampor.

I många stadsdelar finns dessutom mindre julmarknader där man kan stanna för en värmande dryck eller för att beundra handarbetsprodukter. Stämningen är garanterad!

I centrum av München rör man sig till fots och njuter av den centraleuropeiska stadsstämningen. Kaféerna ligger tätt, och det är ett populärt tidsfördriv att betrakta eleganta stadsbor. Dallmayrs delikatessbutik på Dienerstrasse är flera hundra år gammal och var hovleverantör för Bayerns kungar.

Bilfolket söker sig till BMW:s huvudkontor, där det finns utställningar, ett bilmuseum och dagliga fabriksturer. Barnfamiljernas favorit är Hellabrunns zoo, som ligger i ett frodigt parkområde.

För kulturresenären är München en skattkammare. Staden har 60 teatrar och 45 museer. De mest berömda museerna heter Alte Pinakothek och Neue Pinakothek som, som namnen antyder, presenterar gammal och modern europeisk konst. 

Med tåget direkt från flygfältet till Alperna

Om man har mera tid än ett veckoslut, erbjuder omnejden mycket att se. Sagoslottet Neuschwanstein ligger på cirka en och en halvtimmes bilfärd från staden. Vintertid är det öppet klockan 10–16.

Även Alpernas skidorter är nära. Man hinner till Kitzbühel och Söll på en och en halvtimme med bil. Båda kan också nås med tåg direkt från flygfältet i drygt tre timmar.

Det finns utmärkta, direkta flyg från Finland till München. Finnair flyger dit från Helsingfors-Vanda två gånger om dagen och Lufthansa tre gånger.

Lufthansas nyhet för vintersäsongen är direkt flyg från Kittilä till München en gång i veckan på lördagar 19.12.2015–26.3.2016.

Sök tidtabeller och flygförbindelser mellan Finland och Tyskland

Resa